Agenții Biroului Federal de Investigații (FBI) au ridicat documente clasificate în urma unei percheziții efectuate la reședința fostului președinte american Donald Trump, din Mar-a-Lago, Florida, arată documente judiciare, citate de agențiile The Associated Press și Reuters.
Departamentul de Justiție al SUA a confirmat vineri punerea sub sechestru a documentelor. Autoritățile spun că au motive întemeiate să creadă că Donald Trump a încălcat legea spionajului, un act normativ federal care interzice deținerea sau transmiterea de informații privind apărarea națională.
Informațiile au ieșit la iveală după ce un judecător federal a făcut public mandatul în baza căruia a fost autorizată percheziția reședinței lui Donald Trump din Florida. Potrivit unui document pregătit de agenții federali cu privire la bunurile ridicate în urma percheziții, FBI a ridicat 11 seturi de documente clasificate. Printre aceste s-au numărat și acte ”top secret”, cu cel mai înalt nivel de clasificare, rezervat celor mai bine păstrate informații de securitate națională ale SUA.
Agenții FBI au ridicat peste 30 de obiecte, printre care 20 de cutii, dosare cu fotografii, o notă scrisă de mână și acordarea executivă a clemenței pentru Roger Stone, un consilier apropiat al lui Trump, conform listei de obiecte ridicate de pe proprietatea fostului lider de la Casa Albă.
De asemenea, pe listă au fost incluse informații despre "președintele Franței".
În apărarea sa, Donald Trump a afirmat că toate documentele ridicate de agenți erau ”toate clasificate”, precizând ar fi putut să pună la dispoziție documentele dacă Departamentul de Justiție i-ar fi cerut acest lucru.
În timpul mandatului, președinții SUA au puterea de a declasifica informații, însă nu mai beneficiază de aceste prerogative după ce părăsesc fotoliul de la Casa Albă. Nu era clar dacă documentele în cauză au fost vreodată declasificate.
De asemenea, Donald Trump a păstrat documentele, în pofida numeroaselor solicitări adresate din partea mai multor instituții, inclusiv a Arhivelor Naționale, de a preda documentele prezidențiale, așa cum prevede legea federală.
Bruce Reinhart, judecătorul american care a autorizat percheziția locuinței lui Trump, a desecretizat vineri mandatul și chitanța de proprietate la cererea Departamentului de Justiție.
Hotărârea a fost adoptată după ce procurorul general Merrick Garland a afirmat că există un "interes public substanțial” pe această temă. Mai mult, Donald Trump a fost de acord ca mandatul să fie public ”imediat”. Departamentul de Justiție a transmis judecătorului că avocații lui Trump nu au avut obiecții față de propunerea de a face public documentul.
"Nu numai că nu mă voi opune publicării documentelor ... Voi face un pas mai departe, încurajând publicarea imediată a acestor documente, a scris Donald Trump într-un mesaj publicat pe platforma sa Truth Social.
Fostul lider de la Casa Albă a catalogat scandalul privind documentele ridicate de FBI din reședința sa drept o ”bazaconie”, după ce publicația Washington Post a scris că agenții federali erau în căutarea unor documente secrete privind arme nucleare.