Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Expoziție de ciuperci, la Iași. Vizitatorii pot învăța cum să deosebească ciupercile comestibile de cele otrăvitoare

În acest weekend, specialiștii de la Grădina Botanică din Iași îi învață pe cei interesați cum să deosebească ciupercile comestibile de cele interzise consumului. Se întâmplă în contextul în care, în această perioadă a anului, zeci de persoane ajung la spital  după ce culeg și gătesc ciuperci otrăvitoare. 

Ploile de toamnă transformă pădurile într-o adevărată ciupercărie. Hribi, ghebe, gălbiori și alte specii de ciuperci umplu pădurile ca un covor. Însă nu toate speciile sunt comestibile. Gabriela a adus la Gradina Botanica si  cateva din ciupercile culese de ea in padure . 

Gabriela, vizitatoare: „Una știu că este comestibilă. Ciuperca de câmp sau champignon. Dar pentru aceasta anume am venit pentru confirmare că erau lângă și să îmi spună dacă sunt bune sau nu. Nu am avut cartea la mine. Am zis că vin să văd ce este bun și ce nu, pentru că e plină pădurea de ciuperci.” 

Răzvan, vizitator: „Îmi place foarte mult  să merg în pădure, să văd tot felul de ciuperci și chiar am rămas uimit de faptul cât de asemănătoare pot să fie două specii. Una poate letală, cealaltă comestibilă.” 

Felicia, vizitatoare: „Eram foarte curioasă să văd diferența între ciupercile comestibile și cele otrăvitoare pentru ca te poți înșela foarte ușor. Mă uit că ești tentat să zici "băi, pe asta o cunosc", dar când vezi aici că mai bine renunți. Foarte interesantă pentru că sunt foarte, foarte multe ciuperci.” 

Nicolas, voluntar expoziție: „Mi se pare o expoziție superbă. Mi-a făcut foarte mare plăcere să pot să iau parte ca voluntar la sortat, identificat. Extrem de mare varietate. Mai ales pentru două zile de colectare, cât a fost. Întotdeauna mai ai ceva de descoperit. Ba o ciupercă mov nu știu de care, ba una care are o formă mai aparte.” 

Care este diferența între ciupercile comestibile și cele otrăvitoare

Fiecare specie are etichetă cu informații utile. Pentru cele comestibile sunt puse farfurii și tacâmuri. De la un cuțit, o furculiță până la trei cuțite, trei furculițe. Aceasta înseamnă valoarea alimentară maximă. La hribi sau la gălbiori, de exemplu, se pot observa aceste simboluri. Pentru cele necomestibile sunt folosite simbolurile cruce sau cap de mort.

Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice, Iași: „Prezentăm explicații, prezentăm diferențele care există între speciile care, sigur, prezinta valoare alimentară și speciile cu care pot fi confundate. Unele dintre acestea, precizez, sunt letale! Este suficient să se consume accidental o singură pălărie de la buretele viperei, iar persoana respectivă, un adult perfect sănătos poate deceda.” 

Ana Maria, vizitatoare: „Noi suntem studenți și avem materia micologie medicală și suntem foarte atenți la ce ne spune legat de ciupercile care sunt periculoase sau toxice pentru organism și e foarte ușor sa le vizualizăm și ne face viața mai ușoară când trebuie să învățăm pentru examen.” 

Sunt multe situații în care oamenii ajung la spital din cauza intoxicației cu ciuperci. Numai la Iași 10 persoane au ajuns la spital, în 48 de ore,  la începutul lunii octombrie.

Tiberius Balae, șef lucrări dr. la Facultatea de Biologie, UAIC Iași: „Remarcați pălăria în ambele situații este albă, este deschisă la culoare, este convexă. Astfel încât ele pot fi foarte ușor confundate. Diferența este dată de faptul că la agaricus xanthodermus în momentul în care zgâriem ciuperca aceasta se îngălbenește in locul în care este lezată. Este o specie toxică, dar care, din păcate, este consumată accidental de către culegători, care o confundă cu alte specii de agaricus, de ciuperci de câmp.”

Cei de la Grădina Botanică din Iași organizează anual expoziția cu ciuperci comestibile și toxice. Prima expoziție a avut loc în 1995. Ciupercile expuse au fost culese din pădurile din jurul Iașului, dar și din județele Neamț și Suceava.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE