Analistul politic Cristian Pîrvulescu a declarat, duminică, la Euronews România, că explozia din Istanbul, care a provocat moartea a șase persoane și rănirea altor zeci, a avut loc exact la șapte ani de la atentatele teroriste de la Bataclan, cel mai grav din istoria recentă a Franței, când 130 de oameni au murit și peste 350 au fost răniți.
„Pare a fi un atentat terorist, dar pot să mă refer la o coincidență, astăzi sunt șapte ani de la atentatele de la Bataclan, organizate de Statul Islamic la Paris.
Ne aducem aminte cu toții cele au avut loc în mai multe centre. A fost o acțiune concertată atunci.
Tot aseară am văzut mai multe alerte pe care serviciile de informații le-au dat în legătură cu o serie de zboruri. Unele au fost oprite, altele anulate în urma unor suspiciuni de atentat.
Asta mă face să cred că o posibilă interpertare ar fi aceea de o posibilă revigorare a Statului Islamic”, a declarat politologul Cristian Pârvulescu, la Euronews România.
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „Erdogan a încercat să externalizeze într-un fel tensiunile interne”
„Președintele Erdogan cunoaște bine situația din zonă. În Istanbul, sistemele de securitate sunt foarte elaborate. Au fost ani de zile exersate în diverse contexte
Cei care au organizat atentate în Istanbul au fost fie radicali islamiști, fie partidul muncitorilor din Kurdistan. Evident, un răspuns concret îl vor da autoritățile turce privind posibilitatea de a discuta despre un atentat și cine ar putea fi responsabil.
În orice caz, situația este cât se poate de complicată. Erdogan a încercat să externalizeze într-un fel tensiunile interne. Pe de altă parte, impactul emotional la nivelul societatii turcii este unul foarte mare”, a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, la Euronews România.
Atentatele din Paris, atac brutal la adresa civilizației occidentale
Șapte ani au trecut de la atentatele teroriste din 13 noiembrie de la Paris. În noaptea de 13 spre 14 noiembrie, 130 de persoane au fost ucise și peste 350 au fost rănite, după o serie de atacuri armate, atentate cu bombă și o luare de ostatici, care au avut loc în capitala Franței.
Pe 13 noiembrie, milioane de telespectatori care urmăreau un meci de fotbal amical între selecţionatele Franţei şi Germaniei, organizat pe faimosul Stade de France din nordul Parisului, au auzit o explozie. Un atacator-kamikaze s-a aruncat în aer în apropierea arenei sportive, pe care era prezent şi preşedintele francez Francois Hollande. Un trecător a fost ucis. În următoarea jumătate de oră, alţi doi bărbaţi s-au aruncat în aer în apropierea stadionului, fără a cauza alte victime.
Aproape în acelaşi timp, trei indivizi puternic înarmaţi, circulând cu un automobil negru marca Seat, au atacat cu arme automate clienţii aflaţi pe terasele mai multor baruri şi restaurante din apropierea Pieţei Republicii din Paris, omorând 39 de persoane, înainte ca unul dintre atacatori să se arunce în aer.
După 20 de minute de la prima explozie de lângă Stade de France, alţi trei jihadişti au lansat un atac la sala de spectacole Bataclan, unde o trupă americană de rock - Eagles of Death Metal - cânta într-un concert la care veniseră 1.500 de fani. Cei care, după aproape trei ore de captivitate, au scăpat din acest infern vorbesc despre imagini cu adevărat terifiante, un adevărat masacru al cărui bilanţ a fost de 89 de morţi, potrivit agenției AFP, citate de Agerpres.
Presupusul creier al atentatelor, jihadistul belgian de origine marocană Abdelhamid Abaaoud, a fost ucis de forţele speciale ale poliţiei franceze pe 18 octombrie, la capătul unei operaţiuni de amploare desfăşurată în suburbia Saint-Denis, din nordul Parisului.
Salah Abdeslam este singurul supraviețuitor dintre cei 10 teroriști care au comis atacurile sub îndrumarea ISIS. De peste cinci ani, se află în izolare, la închisoare.