Marius Ghincea, cercetător în cadrul Institutului Universitar European din Florența, a analizat, luni, în direct la Euronews România, trei scenarii ce ar putea duce la încetarea războiului din Ucraina. Expertul în securitate a explicat că în rândul academicienilor occidentali se conturează ipoteza potrivit căreia conflictul ar putea continua „într-o formă înghețată”.
Marius Ghincea, doctor în științe politice la Institutul Universitar European, a afirmat că în acest moment este „mult prea devreme pentru a discuta” despre încetarea războiului declanșat la ordinul lui președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.
Expert în securitate, despre oprirea războiului: „Cea mai bună situație ar fi acel moment în care Ucraina este într-o poziție de forță”
„Există din punctul meu de vedere trei scenarii cu privire la încetarea războiului atunci când condițiile sunt propice. Nu sunt!
Un prim scenariu ar fi negocierea. Acesta ar fi cel mai probabil scenariu. Cea mai bună situație ar fi acel moment în care Ucraina este într-o poziție de forță. Rusia conștientizează că nu mai poate câștiga războiul și devine deschisă la negocieri, fie cu actualul Guvern de la Moscova, fie cu un Guvern diferit.
Un al doilea scenariu foarte puțin plauzibil este o potețială capitulare a Ucrainei care nu are de ce să se întâmple în acest caz și s-ar întâmpla doar dacă Federația Rusă ar reuși cumva, nu știu cum, să schimbe în totalitate termenii de pe teren și să aibă niște succese fulminante pe terenul de luptă astfel încât să forțeze o capitulare a Ucrainei.
Un al treilea scenariu care este probabil este continuarea conflictului fie într-o formă înghețată, fie într-o formă de intensitate redusă, precum conflictul care a început în 2014 și care a continuat până în februarie 2022, când a luat această nouă întorsătură.
Mulți academicieni și experți din Occident îl consideră din ce în ce mai plauzibil”, a explicat Marius Ghincea, la Euronews România.
Cercetătorul a explicat că Ucraina ar putea rămâne în totalitate în beznă „doar dacă Occidentul nu ia măsuri și nu trimite resursele necesare pentru ca sistemul energetic ucrainean să rămână pe picioare, chiar dacă în condiții de avarii semnificative”.
Marius Ghincea: „Rusia adoptă o strategie de distrugere a moralului populației ucrainene”
„Vedem că Rusia adoptă o strategie de distrugere a moralului populației ucrainene și de distrugere a infrastructurii critice care permite statului ucrainean să ofere servicii publice populație.
Probabil că intenția Kremlinului e să distrugă moralul populației astfel încât să accepte un compromis și probabil să pună presiune pe Guvernul de la Kiev pentru a deschide negocieri și a face compromisuri cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei, cât, pe de altă parte, de a îngreuna capacitatea statului ucrainean de a își mobiliza trupele și a-și asigura liniile logistice pentru trupele de pe front.
Federația Rusă este interesată atât de efecte psihologice, cât și de efecte legate de capacitatea statului ucrainean de a-și sprijini trupele de pe front.
Nu cred că în momentul de față obiectivele Federației Ruse sunt îndeplinite. M-aș aștepta ca efectul să fie contrar. Cu cât Federația rusă distruge mai multă infrastructură critică, cu atât populația ucraineană să fie împotriva oricăror fel de negocieri cu Rusia”, a concluzionat expertul în securitate, la Euronews România.