Organizatorii Eurovision 2024 au cerut Israelului să schimbe versurile cântecului propus pentru concursul din acest an. În caz contrar, riscă să fie descalificat, potrivit DailyMail.
Un membru de rang înalt al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU) ar fi informat un oficial israelian că piesa ”October Rain” a fost catalogată ”prea politică” și că încalcă regulile de imparțialitate.
Rapoartele conform cărora balada ar fi fost investigată s-au răspândit duminică, după ce versurile scurse au sugerat că melodia se concentrează pe masacrul din 7 octombrie. Acesta ar include versuri precum "nu mai există aer de respirat" și "toți erau copii buni, fiecare dintre ei", precum și aluzii la persoanele blocate în adăposturi în timpul atacurilor Hamas.
Cântecul, care va fi interpretat de Eden Golan, un tânăr ruso-israelian în vârstă de 20 de ani, se referă, de asemenea, la 'flori', despre care se spune că este un cod militar pentru victimele de război în Israel.
Controversata cenzură, raportată de site-ul israelian de știri Walla!, vine după ce un cântec rap care cerea uciderea cântăreței britanice Dua Lipa și a fotomodelului american Bella Hadid a ajuns în fruntea topurilor israeliene. Cântecul de exercițiu pro-război a fost criticat pentru că le spunea celebrităților pro-Palestina că merită "ceea ce va urma".
Fiind un eveniment apolitic, Eurovision poate descalifica concurenții despre care se consideră că au încălcat regulile sale stricte de imparțialitate. Toate cântecele prezentate sunt verificate de EBU înainte de concurs pentru a se asigura că respectă regulile.
Ce spune ministrul israelian al Culturii
Cu toate acestea, oficiali israelieni de top și personalități publice au declarat că orice încercare de a penaliza balada ar fi "scandaloasă". Ministrul israelian al culturii, Miki Zohar, a scris pe rețelele de socializare pentru a se plânge de rapoartele privind o examinare suplimentară a candidaturii Israelului.
'Cântecul Israelului, care va fi interpretat de Eden Golan, este un cântec emoționant, care exprimă sentimentele poporului și ale țării în aceste zile și nu este politic', a scris el.
'Intenția EBU de a descalifica cântecul israelian pentru Eurovision - scandaloasă. Pentru numele lui Dumnezeu, intrarea câștigătoare a Ucrainei [Kalush Orchestra] în 2022 a fost despre rezistența poporului ucrainean, deci care este problema? Este în mod clar o regulă diferită pentru că este vorba de Israel', a spus el.
Un purtător de cuvânt al EBU a declarat că 'examinează atent versurile', adăugând: 'Nu există nici un motiv pentru care să nu se facă referire la aceste versuri: "Toți radiodifuzorii au termen până la 11 martie pentru a-și prezenta oficial candidaturile. În cazul în care un cântec este considerat inacceptabil, radiodifuzorii au posibilitatea de a trimite un nou cântec sau noi versuri". Finala va avea loc la 11 mai.
Situație similară în Georgia, în 2009
Georgia s-a retras de la Eurovision, în 2009, după ce piesa ”We Don't Wanna Put In” a fost respinsă de organizatori pentru că conținea referințe evidente la premierul rus.
Georgia s-a retras din concursul Eurovision după ce propunerea sa a fost interzisă pentru că era prea politică. Piesa ”We Don't Wanna Put In” a fost respinsă de organizatorii evenimentului pentru că conținea referințe evidente la premierul rus de la acea vreme Vladimir Putin, în special în titlul melodiei.
În prezent, televiziunea de stat din Georgia a emis o declarație în care afirmă că nu este pregătită să schimbe versurile.
În declarație se spune: "Cântecul nostru nu conține declarații politice, iar radiodifuzorul public nu are de gând să schimbe textul cântecului și refuză să meargă la competiția de la Moscova".
Relația Georgiei cu Rusia era tensionată după scurtul conflict care a implicat cele două țări în august, în 2008.