Din 5 decembrie 2023, când a fost oficializat faptul că Israel va participa la Eurovision 2024 alături de 36 de state, au apărut tot mai multe apeluri la boicotarea concursului și petiții care cer excluderea acestei țări, din cauza presupuselor crime de război din războiul dus în Gaza.
Israelul a anunțat că va începe preselecția pentru participanții la Eurovision 2024, însă la scurt timp a venit și o replică dură.
Artiștii din țările nordice cer interzicerea Israelului la Eurovision 2024
Peste 1.400 de artiști finlandezi, cei islandezi și protestatarii din Norvegia cer ca Israelul să fie interzis de la Eurovision 2024. Ei se alătură artiștilor și activiștilor pro-palestinieni care se opun participării Israelului la ediția din 2024, a 68-a din istorie, care va avea loc la Malmo, în Suedia, în perioada 7-11 mai.
Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), care supraveghează organizarea concursului, a reiterat că Eurovision este "un eveniment "apolitic" și că Israelul îndeplinește toate condițiile pentru a participa.
"Concursul Eurovision este o competiție pentru radiodifuzori publici din toată Europa și Orientul Mijlociu. Este un concurs pentru radiodifuzori, nu pentru guverne, iar radiodifuzorul public israelian participă de 50 de ani la concurs", a precizat EBU.
"Nu este în conformitate cu valorile noastre ca, unei țări care comite crime de război și continuă o ocupație militară, să i se ofere o scenă publică pentru a-și șlefui imaginea, în numele muzicii", se arată într-o petiție semnată de artiști din Finlanda, muzicieni și profesioniști din industria muzicală, citați de Euronews.com.
Israel, acuzat de crime de război în Gaza
Artiștii, inclusiv Axel Ehnström, care a reprezentat Finlanda la Eurovision 2011, au declarat că, dacă Israelul nu este exclus din competiție, compania finlandeză de radiodifuziune (Yle) ar trebui să boicoteze concursul și să refuze să înscrie o piesă în concurs.
Lukas Korpelainen, unul dintre autorii petiției, a declarat că este inacceptabil ca Israelul să participe la Eurovision.
"Israelul încalcă drepturile omului. Nu credem că este în regulă ca țara să facă parte din Eurovision pentru a-și șlefui imaginea", a spus Korpelainen, citat de publicația Hufvudstadsbladet.
Autorii petiției au acuzat de dublu standard chiar și compania finlandeză de radiodifuziune Yle, având în vedere că aceasta a fost una dintre primele care au cerut interzicerea participării Rusiei la Eurovision, după ce armata Moscovei a invadat Ucraina în 2022.
În Norvegia, demonstranții de la Aksjonsgruppa for Palestine (Grupul de acțiune pentru Palestina) au protestat în fața sediului postului de televiziune NRK din Oslo, weekendul trecut.
"Vrem ca Norvegia și NRK să coopereze pentru excluderea Israelului", au explicat activiștii într-un comunicat de presă. Într-o declarație anterioară, NRK a spus că "nu pot cere un boicot cultural. Asta nu face parte din scopul nostru artistic, ar fi total imposibil pentru noi".
Anterior, Asociația Islandeză a Compozitorilor și Textiștilor a declarat că membrii săi nu vor lua parte la selecția locală pentru Eurovision 2024 dacă participarea Israelului la competiție va fi menținută.
Și petiția islandeză a făcut referire la utilizarea dublului standard, menționând, la rându-i, că EBU a exclus Rusia după ce a invadat Ucraina în 2022.
"Pe 7 octombrie, Israelul a fost atacat cu brutalitate de o organizație teroristă nemiloasă, care a necesitat în mod deschis anihilarea acestei organizații. Promovarea unui boicot al Israelului înseamnă sprijinirea actelor Hamas, acordarea unui premiu terorismului, ceea ce este incompatibil cu valorile Eurovision Broadcasting Union și ale competiției", a spus ambasadorul Israelului în Suedia, Ziv Nevo Kulman, ca răspuns la solicitările de interdicție sau boicot.
- Israelul participă la Eurovision din 1973 și a câștigat concursul de patru ori: în 1978, 1979, 1998 și, cel mai recent, în 2018, când Netta Barzilai a câștigat cu piesa "Toy", la Lisabona.