Petr, un constructor ceh, petrece încă treizeci de minute la serviciu. După ce colegii săi pleacă, el se plimbă prin șantiere adunând bucăți de lemn aruncate.
Într-o zi bună, Petr adună câteva kilograme de resturi de lemne în dubă și le poate depozita în curtea lui, știind că asta ar ajuta să economisească bani în timpul iernii.
„Bineînțeles că nu este uscat corect sau de bună calitate, dar orice mă scutește de a folosi o oră gazele”, a spus el.
Pe fondul unei crize energetice la nivel european, Republica Cehă a avut cea mai mare creștere a costurilor. Este evident pentru toți că Europa se îndreaptă către o iarnă grea, agravată cu atât mai mult de temperaturi scăzute așteptate pe tot continentul din cauza impactului „La Nina”, un model meteorologic influențat de temperaturile mai scăzute din Pacific, spune Centrul European pentru Mediu.
În așteptarea creșterii facturilor la energie, un număr mai mare de europeni apelează la lemne pentru a se încălzi în această iarnă.
Dar povestea este aceeași pe tot continentul: prețurile lemnului de foc cresc, depozitele și-au umplut listele de așteptare până anul viitor și au fost ridicate îngrijorări că toate acestea vor duce la probleme majore de mediu. Agențiile guvernamentale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la exploatarea forestieră ilegală, deoarece oamenii sunt așteptați să se aventureze în păduri.
În Bulgaria, care se bazează în mare măsură pe arderea lemnului pentru majoritatea gospodăriilor, prețurile s-au dublat, de asemenea, la aproape 100 EUR pe metru cub. Rapoartele presei locale din Polonia de luna trecută au afirmat că prețurile lemnului de foc s-au dublat deja în acest an. The Telegraph a raportat în august că vânzările de lemn de foc în Regatul Unit au crescut de cinci ori în acest an.
Pe de altă parte, a existat o „creștere fără precedent” a cererii consumatorilor pentru lemn de foc, peleți și diferitele reziduuri de gater folosite pentru ardere, ceea ce a determinat creșterea prețurilor la aceste produse, a adăugat el.
Poluarea aerului de la combustibili fosili și arderea lemnului în casă provoacă pierderi de 27 de miliarde de euro pe an, ce însumează costuri legate de sănătate pentru societatea din UE și Marea Britanie, potrivit unui studiu publicat la începutul acestui an de Alianța Europeană pentru Sănătate Publică.