Europarlamentarii români ce fac parte din principalele grupuri politice din Parlamentul European au precizat că „votul covârșitor” exprimat în favoarea rezoluției referitoare la aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen reprezintă un „semnal politic important” care va fi transmis Consiliului European în vederea accederii țării noastre la spațiul european de liberă circulație.
Euronews România a analizat alături de parlamentarii europeni Siegfried Mureșan, Rareș Bogdan, Dan Nica și Dragoș Pîslaru importanța votului exprimat de Parlamentul European asupra rezoluției privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PPE): „E un semnal politic extrem de important datorită majorității extrem de largi”
Într-o intervenție telefonică la Euronews România, Siegfried Mureșan a afirmat că votul favorabil exprimat de cei 547 de parlamentari europeni reprezintă un „barometru precis al faptului că există susținere la nivelul partidelor europene foarte mare pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen”, cu toate că unii europarlamentari olandezi s-au abținut.
„Din 639 de europarlamentari care au votat, 547 au votat pentru. Sunt convins că din grupul Partidului Popular European, grupul din care PNL face parte, europarlamentarii olandezi au votat în favoarea aderării României.
E un semnal politic extrem de important mai ales datorită votului covârșitor, datorită majorității extrem de largi. Europarlamentarii vin de la partide care sunt reprezentate și în Guvernele statelor membre.
E un barometru precis al faptului că există susținere la nivelul partidelor europene foarte mare pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen și va trebui să continuăm munca, să lucrăm cu Guvernele statelor membre pentru o decizie unanimă favorabilă României cât de curând”, a precizat Siegfried Mureșan.
Europarlamentarul PNL a afirmat că votul exprimat de Parlamentul European „e un semnal politic important pe care președinta Parlamentului European va trebui să-l transmită Consiliului, inclusiv tuturor șefilor de state și de guverne din Consiliu drept poziție a Parlamentului”.
Mureșan a admis că există în Parlamentul European „câțiva eurosceptici”, care sunt ”sunt gălăgioși, dar vestea importantă este că ei nu reușesc să influențeze decizii în defavoarea României”.
Rareș Bogdan: „E un vot pe care președintele României îl va putea să-l pună pe masă la reuniunea Consiliului ”
De asemenea, europarlamentarul liberal Rareș Bogdan a afirmat că votul din Parlamentul European este un „nou semnal politic cheie înaintea reuniunii JAI și înaintea Consiliului” European.
„E un vot pe care președintele României îl va putea să-l pună pe masă la reuniunea Consiliului și un vot important pe care-l vor folosi miniștrii de Interne și de Justiției ai României la reuniunea finală JAI de pe 8 decembrie, momentul în care se va hotărî practic accesul României în Spațiul Schengen.
Cele 547 de voturi pentru dintr-un total de 639 ne îndeamnă să sperăm pentru că niciodată o rezoluție nu a fost votată atât de covârșitor, cu un procent atât de mare pentru România.
E un procent de peste 85% și acest lucru ne poate face împreună cu rezultatele vizitei delegației care a verificat încă o dată, la solicitarea României, funcționarea tehnică a granițelor, a centrelor de refugiați, a centrului de cooperare polițienească, că de data aceasta România va avea șansa să intre în sfârșitul în Spațiul Schengen, unde avea dreptul să fie de 11 ani.
Un rol determinant a fost modul în care România s-a comportat în criza ucraineană, de la simplul cetățean până la autoritățile publice centrale, locale și regionale cu privire la modul în care România a tratat Ucraina”, a afirmat Rareș Bogdan, la Euronews România.
Dan Nica (PSD): „Ridicarea MCV va fi ultimul semnal dat de Comisie”
Europarlamentarul Dan Nica, care face parte din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților, a afirmat că decizia Parlamentului European este un semnal prin care ”se va transmite că e destul că 11 ani în care România a fost ținută în afara Spațiului Schengen”.
„Este un vot extrem de important care reflectă voința Parlamentului European într-o proporție și o majoritate care spune extrem de mult despre faptul că România trebuie să fie în Spațiul Schengen (...)
Este o rezoluție care a fost introdusă de către grupul social democrat, la solicitarea delegației PSD din Parlamentul European pentru ca să putem să avem un semnal clar înaintea Consiliului din 8 decembrie. De ce era important? Pentru că Parlamentul European este forul democratic suprem al UE.
Acest semnal este unul care va transmite că e destul că 11 ani în care România a fost ținută în afara Spațiului Schengen, este un lucru care trebuie să se oprească acum. Este nedrept față de cetățenii români, față de România. E nedrept față de firmele din România care pierd foarte mulți bani pentru că trebuie să piardă ore sau zile ca să traverseze o frontieră Schengen care nu ar trebuie să existe în cazul țării noastre”, a afirmat Dan Nica.
În condițiile în care a fost înregistrată o majoritate de peste 80%, Dan Nica e convins că la Consiliul JAI din 8 decembrie sunt șanse să fie luată decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen.
„Fără îndoială! Consiliul se uită întotdeauna cu mare atenție la semnalele pe care le dă Parlamentul European. Se uită să vadă cu ce majorități sunt adoptate deciziile Parlamentului European, dar în cazul accederii României în Spațiul Schengen, acest vot a arătat că este un vot prin care este susținută această solicitare de intrare a României în spațiul Schengen de către absolut toate grupurile politice importante, de aceea este o majoritate de peste 80%.
Să ne așteptăm la un vot favorabil pentru României nimeni nu poate să îi spună că nu îndeplinește măcar un criteriu, cât de mic. (...) Ridicarea MCV va fi ultimul semnal dat de Comisie că din punctul ei de vedere nu există niciun fel de reticență și nimeni nu poate să utilizeze niciun fel de argumentație”, a menționat Nica.
Dragoș Pîslaru, europarlamentar grupul Renew Europe: „Finalizarea acestui proces depinde de dimensiunea legată de statul de drept și de Legile Justiției”
”Este un moment destul de rar în care toate grupurile politice unde România este reprezentată în Parlamentul European sunt aliniate și trag pentru interesul național. Reușita aceasta de a ne convinge familiile politice de a susține cu o majoritate covârșitoare susținerea României în Schengen este o reușită politică în primul rând. Avem această susținere largă.
Rezoluția scoate în evidență atât costurile mari pentru Europa a neintrării României în Schengen, cât și beneficiile categorice pentru piața internă și pentru cetățeni, mai ales în contextul acesta geopolitic legat de Ucraina și de agresiunea Rusiei.
Finalizarea acestui proces depinde de dimensiunea legată de statul de drept și de Legile Justiției”, a precizat europarlamentarul Dragoș Pîslaru, la Euronews România.