Premierul Marcel Ciolacu face, joi, o vizită-fulger în Israel. Prim-ministrul se va întâlni cu omologul său, Benjamin Netanyahu, la Ierusalim. Din delegația premierului român vor face parte și trei miniștri, iar toate discuțiile vor avea loc în spatele ușilor închise.
Ciolacu: Am o întâlnire rapidă dat fiind contextul din Orientul Mijlociu
Premierul este însoțit în deplasare de ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi ministrul Economiei, Radu Oprea.
Miercuri, înaintea ședinței de Guvern, Ciolacu spunea că este o întâlnire foarte importantă și asta pentru că România își va arăta din nou sprijinul față de Israel în contextul conflictului tensionat din Orientul Mijlociu. În tot acest timp, Benjamin Netanyahu este foarte criticat atât în țară, cât și la nivel internațional. Pe de o parte, pentru că nu a reușit - până acum - să ducă înapoi în Israel ostaticii luați de Hamas în Fâșia Gaza, iar SUA îi reproșează în continuare faptul că nu a fost încetat focul în enclava palestiniană astfel încât civilii de acolo să poată pleca.
„Am o întalnire rapidă dat fiind contextul din Orientul Mijlociu”, a spus Ciolacu până să înceapă ședinta de Guvern de miercuri.
Ciolacu ar fi acceptat să facă vizita în Israel la invitația lui Netanyahu. Dacă România va încerca să sprijine Israelul în această perioadă complicată, va avea de câștigat, iar relația dintre celor state ar putea fi mult îmbunătățită.
E posibil să existe discuții și în ceea ce privește achiziția de armament. România exportă cel mai mult armament și cele mai multe componente de tehnică militară în Israel. În 2023, au fost exporturi de peste 170 de milioane de euro. În plus, în 2022, potrivit presei israeliene, au fost discuții în ceea ce privește începerea achiziției unui sistem de apărare antiaeriană Iron Dome de către România. Până acum, sistemul Iron Dome, care are o rată de interceptare de aproximativ 90%, potrivit armatei israeliene, nu a fost achiziționat de nicio țară din UE, însă israelienii susțineau la acel moment că România ar putea fi prima țară care face pasul.
Zeci de copii din Fâșia Gaza ar putea fi spitalizați în România
România a trimis în ultima perioadă mai multe ajutoare umanitare în Fâșia Gaza, iar ministrul Rafila spunea că în jur de 40 de copii care au fost duși în Egipt zilele trecute ar putea fi aduși și tratați la București.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Noi am identificat două spitale de urgență pediatrică din București, 'Marie Curie' și 'Grigore Alexandrescu'. Discutăm de în jur de 40 de copii, care se află în momentul de față în Egipt, dar sunt și alte probleme de natură logistică și organizatorică. Sigur, una este să poți să oferi locul unde acești copii sunt tratați, dar discutăm despre familiile lor, discutăm de persoane care sunt refugiate din Gaza și aici, în mod evident, decizia nu este doar la Ministerul Sănătății. În plus, trebuie să ne asigurăm că, prin această preluare a acestor pacienți - trebuie să vedem exact ce patologii au, cam care ar fi durata de spitalizare, încât să nu impieteze în niciun fel asupra desfășurării activității în aceste două unități.