Liderii reuniți la Summitul G20 din New Delhi, au reușit să ajungă la un consens și au adoptat o declarație comună, inclusiv în ceea ce privește războiul din Ucraina. Declarația, stipulează că, statele trebuie să se abțină de la utilizarea forței împotriva integrității teritoriale, suveranității și independenței oricărei țări. În același timp, liderii cer reluarea acordului privind cerealele. Ministerul de externe de la Kiev și-a exprimat însă nemulțumirea, pentru că, declarația, nu condamnă explicit agresiunea Rusiei. Documentul a fost adoptat în absența președintelui rus și a liderului Chinei.
În pofida scepticismului analiștilor și a diferențelor de viziune privind agresiunea Rusiei în Ucraina, liderii celor mai puternice economii ale lumii, printre care și președintele american Joe Biden, au reușit să ajungă la un numitor comun, în prima zi a summitului G20, de la New Delhi. Anunțul a fost făcut de gazda summitului, premierul Indiei, Narendra Modi.
Narendra Modi, premierul Indiei: ”Tocmai am primit o veste bună. Datorită muncii asidue depuse de echipa noastră și a colaborării voastre, am reușit să ajungem la un consens asupra declarației liderilor G20 de la New Delhi. Propunerea mea este să adoptăm, de asemenea, această declarație a liderilor. Declar adoptată această declarație.”
Toate statele trebuie să acționeze în conformitate cu scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite, se arată în declarația comună. Deși nu este nominalizată Rusia, declarația precizează că toate statele trebuie să se abțină de la a amenința sau a folosi forța împotriva integrității teritoriale, suveranității sau independenței oricărei țări. Utilizarea sau amenințarea cu arme nucleare este inadmisibilă, mai prevede documentul adoptat.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a susținut că adoptarea declarației reprezintă un succes.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: ”Este important că, încă o dată, au fost găsite aici cuvinte clare care să clarifice faptul că integritatea teritorială a unui stat precum Ucraina nu poate fi pur și simplu pusă sub semnul întrebării prin forța vecinului său. Și, de asemenea, am stabilit că nu este posibilă nici o escaladare militară.”
Ucraina voia condamnarea Rusiei
Cu toate aceste, ministerul de externe de la Kiev și-a exprimat nemulțumirea pentru că declarația nu condamnă ferm agresiunea Rusiei. Kievul spune că adoptarea rezoluției nu are de ce să fie un motiv de mândrie.
Documentul adoptat mai face aluzie și la acordul privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră. Liderii G20 solicită asigurarea de livrări "imediate și fără obstacole" de cereale, produse alimentare și îngrășăminte din Ucraina și Rusia.
Moscova s-a retras din acord la 18 iulie, pe motiv că sancțiunile impuse de Occident afectează propriile sale exporturi de cereale și îngrășăminte. Rusia a reafirmat că nu va reveni în acord atâta vreme cât nu sunt ridicate sancțiunile.
Un alt subiect pe agenda summitului a fost dezvoltarea infrastructurii.
Președinții Joe Biden, Emmanuel Macron și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen au anunțat planurile de construire a unui coridor feroviar și maritim care să lege India de Orientul Mijlociu și Europa.
Joe Biden, președintele SUA: ”Este vorba despre crearea de locuri de muncă, creșterea comerțului, consolidarea lanțurilor de aprovizionare, stimularea conectivității. Este vorba de a pune bazele unui proiect care va consolida comerțul și securitatea alimentară pentru oamenii din mai multe țări.”
Deși nu a fost avansată o cifră oficială, ambițiosul proiect ar fi estimat la peste 20 de miliarde de dolari.