Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De la Podul Satanei la ritualul morților vii: Iată cele mai înfricoșătoare aventuri de Halloween din Europa

Halloweenul - este din nou acea perioadă a anului. Dar dacă decorațiunile de prost gust și mormanele de dulciuri nu sunt pe placul tău, de ce să nu te avânți în unele dintre cele mai frumoase povești din Europa pentru senzații înfricoșătoare care te apropie de cultura locală.

Din România până în Germania, acestea sunt cele mai bune locuri din Europa pentru a explora miturile, legendele și tradițiile locale care au inspirat sărbătorile sezonului - și poveștile de groază - de-a lungul timpului.

Luați parte la ritualul morților vii, România

Există puține locuri care să fie asimilate mai bine cu Halloween-ul decât Transilvania. Dar înainte ca Dracula al lui Bran Stoker să fie măcar o șoaptă de poveste, românii din Sighișoara au ușurat călătoria celor dragi plecați în viața de apoi prin ritualul ”uciderii morților vii”.

„Românii sunt un popor superstițios. Strigoii sunt spirite ale morților, care nu ajung în lumea „de dincolo” după înmormântare sau refuză să se întoarcă „acolo” după ce și-au vizitat rudele. Ele sunt foarte periculoase pentru cei vii: iau viața rudelor apropiate, aduc boli și alte suferințe.

Ritualul uciderii morților vii se desfășoară exact așa cum se făceau vechile ritualuri tradiționale de înmormântare pentru a asigura trecerea strigoilor. Dorim să prezentăm vizitatorilor folclorul tradițional românesc de dinainte de legendele lui Dracula și să le arătăm că multe dintre elementele folosite în ritual - lumânări, tămâie, usturoi, apă sfințită și busuioc - sunt lucruri pe care le folosim și astăzi.”, explică Hertha Todea, care organizează excursii de Halloween la Sighișoara.

Dacă participați, așteptați-vă să vă adunați în jurul unui „strigoi” într-un sicriu, ca și cum ați fi prieteni sau rude îndurerate. Prezidat de un preot, veți trece de trei ori în jurul sicriului - pentru a simboliza Tatăl, Fiul și Sfântul Duh - ținând lumânări pentru a ghida sufletul captiv în lumină.

Un tur de trei zile cu Transylvania Live, care include Ritualul uciderii morților vii, costă 715 euro și are loc la 1 noiembrie 2024.

Urmăriți tradițiile lui Samhain în Irlanda

Cu peste 2.000 de ani în urmă, vechii celți purtau măști și aprindeau focuri de tabără pentru a alunga spiritele rele și demonii la Samhain, festivalul recoltei care marca începutul iernii. O perioadă în care, conform folclorului celtic, granițele dintre această lume și lumea de dincolo devin neclare, iar spiritele (sau Púca) și zânele cutreieră pământul.

Tradițiile de la Samhain se regăsesc în Halloween-ul de astăzi - „trick or treating” a început cu prăjituri coapte și oferite copiilor și săracilor, iar dovleceii sculptați de pe pragul ușilor noastre își trag rădăcinile din napii scobiți folosiți pentru a transporta acasă cărbunii aprinși de la focurile de tabără de la Samhain.

La Festivalul Púca din County Meath puteți asculta povești despre creaturi care își schimbă forma, puteți afla despre tradițiile Anului Nou celtic și puteți experimenta ritualul amețitor al aprinderii focului de Samhain - cu câteva mișcări contemporane. Biletele pot fi rezervate pe site-ul web al festivalului.

Petrecere pe podul Satanei, Italia

Diavolul însuși a făcut o treabă grozavă construind Ponte della Maddalena din secolul al XI-lea în Borgo a Mozzano, Toscana - este încă în picioare și astăzi. Legenda spune că Sfântul Julian, considerând că este prea dificil să finalizeze construcția, a încheiat un pact cu Satana pentru a termina podul în schimbul sufletului primei ființe care îl va traversa.

Îl veți întâlni pe diavol în tot felul de înfățișări la petrecerea de Halloween din Borgo a Mozzano, care are loc în fiecare an pe 31 octombrie. Punctul culminant este o procesiune la nivelul întregului oraș care evocă spiritul Lucida Mansi, o frumoasă nobilă italiană din secolul al XVII-lea care, spun poveștile, și-a ucis iubiții aruncându-i într-o groapă plină de țepi. Intrarea la festa este liberă.

Feriți-vă de călărețul fără cap în Pădurea Neagră, Germania

Îndrăzniți să vă aventurați în pădurile întunecate și adânci? Mergeți pe urmele Fraților Grimm și creați-vă propria colecție de mituri și legende în pădurile din Germania, care au inspirat poveștile întunecate originale Hansel și Gretel și Scufița Roșie.

Legendele de aici vorbesc despre vrăjitoare și vârcolaci și despre întâlniri stranii sub pădurea deasă, care vă vor face coloana vertebrală să freamăte în timp ce explorați.

Folosiți un ghid local în drumețiile de pe traseele din Pădurea Neagră, astfel încât să puteți asculta povești înfricoșătoare de-a lungul drumului și fiți atenți la călărețul fără cap sortit să călărească printre copaci pentru eternitate, blestemându-i pe toți cei care îi calcă teritoriul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE