Curtea supremă a SUA a confirmat marţi autenticitatea unui document intern care ar duce la sfârşitul dreptului constituţional la avort, publicat luni de site-ul Politico, subliniind însă că acesta nu reprezintă decizia "finală" a celei mai înalte instanţe americane, potrivit Agerpres.
Un judecător a ”dispus o anchetă” pentru a descoperi originea scurgerii de informații
Într-un comunicat, şeful Curţii, judecătorul John Roberts a adăugat că a "dispus o anchetă" pentru a descoperi originea scurgerii de informaţii, care pare să anunţe un regres de 50 de ani, într-o epocă în fiecare stat american era liber să decidă sau nu autorizarea avortului.
Din punctul de vedere al magistratului, "această trădare" vizează "subminarea operaţiunilor Curţii". Dar, a promis el, "ea nu va avea succes: munca Curţii nu va fi deloc afectată".
Templul dreptului american, care a fost profund remaniat de Donald Trump, urmează să emită pe 30 iunie o decizie foarte aşteptată privind o lege din Mississippi care limitează termenul legal pentru avort.
În cadrul unei audieri din decembrie, magistraţii conservatori au părut înclinaţi să se folosească de acest dosar pentru a reveni, cel puţin în parte, asupra unui verdict istoric din 1973, 'Roe v. Wade', în care predecesorii lor au recunoscut dreptul constituţional la avort.
Documentul publicat luni de Politico este un proiect de decizie, redactat de judecătorul Samuel Alito şi distribuit colegilor săi în februarie.
"Noi estimăm că Roe v. Wade trebuie să fie anulat" şi că dreptul la avort "nu este protejat de nicio dispoziţie a Constituţiei", scrie Samuel Alito în acest document de 98 de pagini.
EL reflectă existenţa, în februarie, a unei majorităţi pentru a susţine această poziţie, dar sunt posibile negocieri până la adoptarea unui verdict definitiv, notează France Presse.
Președintele Joe Biden face apel la americani să apere la urne dreptul ''fundamental'' la avort
Preşedintele Joe Biden a făcut apel marţi la americani să voteze la legislativele din toamnă în aşa fel încât să apere dreptul "fundamental" la avort, dacă acesta va fi pus sub semnul întrebării de Curtea Supremă a SUA.
Dacă cea mai înaltă jurisdicţie anulează jurisprudenţa pe care se bazează dreptul la avort în SUA din anii 1970, aşa cum lasă să se înţeleagă un document dezvăluit luni seară de Politico, "va ţine de aleşii naţiunii noastre, la toate nivelurile, să protejeze dreptul femeilor de a alege. Şi va ţine de alegători să aleagă candidaţi favorabili" faţă de dreptul la avort în noiembrie, a estimat preşedintele democrat într-un comunicat.
"Vom avea nevoie de mai mulţi senatori favorabili dreptului la alegere, şi de o majoritate în acest sens în Camera Reprezentanţilor, pentru a adopta o legislaţie care să instituie jurisprudenţa existentă, pe care o voi promulga", a dat asigurări şeful executivului, catolic dedicat dar şi apărător al dreptului la avort.
Președintele a promit că administrația sa ”va fi pregătită” să reacționeze când va veni decizia
Joe Biden, al cărui partid se teme de o înfrângere zdrobitoare în alegerile de la jumătatea mandatului, promite în plus că administraţia sa "va fi pregătită" să reacţioneze când va veni decizia, extrem de aşteptată, a Curţii Supreme americane.
Preşedintele evocă în comunicatul său un răspuns "administrativ", fără a furniza mai multe amănunte.
Democraţii controlează deja Camera Reprezentanţilor şi Senatul, dar majoritatea lor în acest ultim for este foarte subţire şi nu le-a permis până acum să legifereze la nivel federal asupra dreptului la avort, pentru a invalida legislaţiile extrem de restrictive adoptate recent de numeroase state conservatoare americane.