Cererea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, inițiată de Partidul Oamenilor Tineri (POT) și susținută de AUR și SOS România, a fost subiectul principal al dezbaterii din emisiunea „Vocile care Contează” de la Euronews România. Parlamentarii invitați în platou au avut opinii diferite cu privire la acest demers, considerat de unii o încercare necesară pentru clarificarea unor aspecte juridice și politice, iar de alții, o mișcare cu șanse reduse de reușită.
Deputatul AUR, Cosmin Corendea, a subliniat în intervenția sa că rapoartele serviciilor secrete prezentate în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) nu au adus dovezi concludente în fața instanței, alimentând astfel suspiciunile privind nereguli în procesul electoral
Cosmin Corendea, deputat AUR: „Au au apărut aceste rapoarte ale serviciilor secrete în CSAT care a avut loc miercuri. Ei bine, acele rapoarte nu au produs și au fost cerute insistent în toate termenele de judecată care deja au trecut, nu au produs absolut niciun element satisfăcător pentru o parte a instanței, am înțeles să ia această hotărâre.”
De partea cealaltă, Alin Stoica, deputat USR, a atras atenția asupra unor posibile încălcări ale legislației electorale.
Alin Stoica, deputat USR: „A existat o micro-targetare, toate lucrurile astea trebuie să primească un răspuns, pentru că într-adevăr, astea sunt încălcări ale legislației electorale, pentru că e clar că s-au ascuns niște fonduri care au fost folosite pentru promovarea unui candidat, domnul Călin Georgescu, că acele fonduri provin din niște surse pe care nu le cunoaștem și trebuie să vedem care sunt sursele respective și că aici au existat niște actori interni, în România care au acționat pentru susținea domnului Georgescu. Din păcate, atâta vreme cât vor exista aceiași oameni care s-a ocupat în trecut de alegeri, AEP același om, serviciile, același om, președintele, prim-ministru, va fi foarte dificil să vedem care sunt și persoanele vinovate.”
Felix Cozma, reprezentant PSD și președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, a propus o soluție diplomatică pentru depășirea acestui impas politic.
Felix Cozma, reprezentant PSD, președintele Agenției Naționale A Funcționarilor Publici: „Cu siguranță, o rezolvare amiabilă sau mă rog, corectă pentru toată lumea ar fi ca într-adevăr, la începutul februarie, președintele să vină să-și depună mandatul și să spună OK până aici, după care lucrurile să meargă sub o altă formă.”
Un demers cu șanse reduse de reușită
O cerere pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis a fost depusă la Parlament. Demersul a fost inițiat de Partidul Oamenilor Tineri, aflat la prima legislatură.
Solicitarea a fost semnată de senatorii și deputații celor trei formațiuni extremiste din Parlament: POT, AUR și SOS România. S-au adunat astfel 161 de nume, mai mult decât era necesar, 155.
Constituția prevede că o treime din parlamentari pot iniția o cerere de suspendare a șefului statului. La 1 februarie, când aleșii revin din vacanță, cererea ar urma să fie discutată de conducerea Parlamentului și apoi supusă la vot într-o ședință de plen reunit.
Ca să fie adoptată, trebuie votată de majoritatea deputaților și senatorilor. Este un demers fără prea mari șanse de reușită, pentru că formațiunile din coaliția de guvernare au majoritate în Legislativ.
În cazul în care, totuși, solicitarea este adoptată, în 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea președintelui. Și timpul este foarte scurt, dat fiind că alegerile prezidențiale au loc în 4 mai.