Coreea de Sud se confruntă cu o criză politică de proporții după încercarea nereușită a președintelui de a institui legea marțială în țară, acuzând acțiuni anti-statale. Acum opoziția parlamentară, care a reușit să anuleze decretul prezidențial, cere demisia șefului statului.
Dacă președintele refuză să plece, deputații spun că vor iniția procedura de demitere. Opoziția îl acuză pe șeful statului că a acționat din motive strict politice și personale, pentru a evita o moțiune care îl viza, și că nu a existat niciun pericol pentru securitatea statului.
Decretul președintelui de instituire a legii marțiale prevedea, între altele, interzicerea protestelor și a activităților politice, inclusiv a partidelor politice, iar puterea de conducere temporară era transmisă armatei. De asemena, activitatea presei urma să fie controlată de către stat.
Mii de oameni au protestat în toată țara
Mii de oameni au ieșit în stradă în capitală, dar și alte orașe din Coreea de Sud, pentru a-și arăta dezacordul față de decizia președintelui. Aceștia au cerut demisia șefului statului și s-au opus soldaților care blocau intrările din clădirea Parlamentului. A fost pentru prima dată în ultimii peste 40 de ani când în țară a fost instituită legea marțială și, respectiv, limitarea drepturilor democratice.
„Trebuie să fac un pas înainte și să iau atitudine ca cetățean al țării. Lucruri ca acestea nu ar trebui să se întâmple niciodată. Simt că ne întoarcem la epoca dictaturii. Cred că nu este corect ca președintele Yoon (Suk Yeol) să acționeze unilateral”, a menționat un cetățean.
„După ce am văzut știrile, m-am simțit îngrijorată. M-am spus că este o mare rușine națională”, a declarat o protestatară.
Cel mai mare sindicat din țară a anunțat că va organiza greve până când președintele va pleca din funcție. Totodată, mai mulți oficiali de top, inclusiv din administrația prezidențială și-au dat demisia. Politicienii îl acuză pe șeful statului că prin acțiunile sale a încălcat constituția țării. De asemenea, opoziția a inițiat procedurile legale pentru a-l acuza pe președinte de trădare de țară.
Jo Seung-lae, deputat al Partidului Democrat de opoziție: „Este o situație în care încălcarea constituției și a legii de către președinte este tot mai clară. Președintele a comis o infracțiune gravă care constituie o rebeliune.”
Criza din Coreea de Sud provoacă îngrijorări la Washington
Tulburările politice din Coreea de Sud, unul dintre principalii aliați ai SUA în zona Asia-Pacific, a provocat îngrijorări serioase la Washington. Soldații americani dislocați în Coreea de Sud au fost îndemnați să evite călătoriile neesențiale și locurile aglomerate.
Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului: „Secretarul (Lloyd) Austin și Departamentul Apărării continuă să monitorizeze evoluția situației din Republica Coreea de Sud. Statele Unite sunt în contact permanent cu guvernul Republicii Coreea pentru a afla mai multe și monitorizează îndeaproape evoluțiile. Pe măsură ce vom avea informații noi, vom avea grijă să le transmitem.”
Cutremurul politic din Coreea de Sud, una dintre principalele economii din Asia, s-a produs marți noaptea, după ce președintele a anunțat, într-un discurs tv, instituirea legii marțiale. Șeful statului a acuzat opoziția că simpatizează cu regimul totalitar din Coreea de Nord, dar și de activități „anti-statale”. După acest anunț, armata a ieșit pe străzi și a blocat clădirea parlamentului. Mii de oameni însă s-au opus armatei și au protestat față de decizia șefului statului.
Chiar dacă clădirea Parlamentului a fost blocată de armată, deputații au reușit să se întrunească și să voteze retragerea legii marțiale. La scurt timp, președintele și-a anulat propriul decret, care a provocat una dintre cele mai profunde crize politice din țara asiatică.