Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciolacu, despre fermele de boți: Nu am solicitat informații de la servicii | Șeful AEP cere Tiktok, Facebook şi Instagram să ia măsuri

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că nu a solicitat date serviciilor de informații de fermele de boți. Liderul PSD a dat de înțeles că dacă ar ști unde află clădirea rezidențială din București despre care afirmase în urmă cu o zi, ar fi mers la ea. De asemenea, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunțat că instituția pe care o conduce a cerut platformelor Tiktok, Facebook şi Instagram să verifice dacă există fluxuri semnificative de comunicaţii şi, în cazul în care există indicii în acest sens, să ia măsurile corespunzătoare şi să informeze Autoritatea.

Marcel Ciolacu a afirmat că aşteaptă răspunsuri de la toate instituţiile în legătură cu fermele de boţi.

„Am spus foarte clar, nu am solicitat de la serviciile de informaţii. Presupun că, după demersul AEP-ului, sunt cei care sunt patronii şi cei care gestionează social-media, sunt şi ei implicaţi”, a menționat Ciolacu.

Întrebat dacă știe unde se află clădirea rezidențială din București în care s-ar afla ferma de boți, Ciolacu a răspuns: „Dacă ştiam, mergeam la ea”.

Înaintea ședinței de Guvern de miercuri, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că există o fermă de troli care l-ar ajuta pe Mircea Geoană în campania electorală şi că instituţiile statului trebuie să precizeze dacă activitatea se desfășoară legal.

De altfel, Toni Greblă, șeful Autorității Electorale Permanente (AEP), a menționat că a luat legătură cu instituții cu atribuții în combaterea acestor practici, precum MAI, SRI și Autoritatea pentru Digitalizare.

AEP a cerut Tiktok, Facebook şi Instagram să facă verificări în cazul fermelor de troli

Toni Greblă a anunțat, în legătură cu posibilitatea existenței „fermelor de troli” la alegeri, că AEP a solicitat principalelor platforme de socializare, Tiktok, Facebook şi Instagram, să verifice dacă există fluxuri semnificative de comunicaţii şi, în cazul în care sunt indicii privind astfel de situaţii, să ia măsurile corespunzătoare şi să informeze Autoritatea.

„Noi colaborăm de mai multă vreme pe acest subiect, nu neapărat pe subiectul trolilor, ci pe subiectul necesităţii de a combate fake news-urile, dezinformarea şi defăimarea, care au început să devină specifice companiilor electorale, campaniilor media, de altfel. Şi sigur că şi în cursul zilei de ieri şi astăzi am avut discuţii, atât cu conducerea ANCOM, cât şi cu conducerea Ministerului Digitalizării. Şi în acest sens, Autoritatea Electorală Permanentă, astăzi, în cursul dimineţii, a solicitat principalelor platforme - Tiktok, Facebook şi Instagram - să verifice dacă există fluxuri semnificative de comunicaţii, dacă există indicii că anumiţi candidaţi la alegerile prezidenţiale, în general, dacă în contextul campaniei electorale pentru alegerea preşedintelui au identificat astfel de posibilităţi şi dacă le-au identificat, să ia măsurile corespunzătoare şi să ne informeze şi pe noi în acest sens", a afirmat Greblă, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă a avut discuții cu MAI, Greblă a menționat că AEP nu a primit nicio sesizare oficială din partea vreunei instituții de stat şi nici de la persoane fizice sau alte persoane juridice şi nu discutat cu reprezentanţii Ministerului de Interne.

Șeful AEP, despre „fermele de boți”: „Avem posibilitatea să confiscăm sumele astfel cheltuite”

Potrivit lui Greblă, există o obligaţie pentru platformele social-media de a îndepărta, de a şterge astfel de postări.

"În ceea ce priveşte Autoritatea Electorală Permanentă, eu pot să vă spun că dacă vom sesiza, dacă vom descoperi astfel de situaţii, vom vedea sursele de finanţare şi modul în care au fost plătite aceste activităţi, pentru că nimeni nu face ceva gratis în această privinţă. Şi avem posibilitatea să confiscăm sumele astfel cheltuite, să aplicăm sancţiuni contravenţionale şi, dacă considerăm că s-a săvârşit o faptă penală, avem obligaţia să sesizăm autorităţile competente", a explicat Toni Greblă.

Cât despre legalitatea unor astfel de „ferme de troli”, Toni Greblă a mai spus că este nevoie de timp pentru reglementarea acestui domeniu.

Subiectul „fermelor de troli” a apărut în spațiul public, după ce preşedintele USR, Elena Lasconi, l-a acuzat marţi pe Mircea Geoană că s-a întâlnit cu Tal Hanan, ''deconspirat în urma unei investigaţii jurnalistice internaţionale ca fiind în spatele unor operaţiuni de manipulare a alegerilor în zeci de state din lume, prin intermediul fake news, a 'fermelor de troli' şi operaţiuni în social media menite să decredibilizeze candidaţi''.

Lasconi a postat pe Facebook poze în care Tal Hanan apare în faţa sediului Institutului Aspen din Bucureşti, la care Mircea Geoană este preşedinte fondator. ''O altă fotografie probează că Mircea Geoană este prezent în acelaşi loc, împreună cu apropiata sa, deputat PSD'', a scris liderul USR, pe Facebook.

În replică, echipa de campanie a lui Mircea Geoană, candidat independent la prezidenţiale, a susţinut că informaţiile prezentate de Elena Lasconi sunt ''complet false''.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE