Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Centrele pentru combaterea adicțiilor, greu de înființat. România are un singur centru de reabilitare pentru minorii consumatori de droguri

Guvernul nu a adoptat încă ordonanța care ar permite înființarea centrelor de reabilitare pentru minorii care consumă droguri. În schimb, oficialii continuă să facă promisiuni. La anul vom avea mai multe clinici, transmite Ministerul Sănătății. Acum în România este un singur astfel de centru, la Voila. Facem, așadar pași lenți în lupta cu drogurile, în condițiile în care medicii și specialiștii antidrog tot atrag atenția că vorbim deja de o problemă de sănătate publică.

Georgiana Moldoveanu–Drăgan, directoare a Centrului de fete Teen Challenge România: „Am inceput consumul de droguri la vârsta de 17 ani ca o incercare disperată de refulare, de a găsi un refugiu față de problemele mele de acasă, față de diverse evenimente traumatizante prin care am trecut”

Georgiana a reușit acum 15 ani să scape de adicție cu ajutorul unui program de reabilitare. În prezent, este coordonatoarea unui centru destinat tinerelor dependente, din rețeaua unităților deschise de organizația Teen Challenge România. Ea crede cu tărie că soluția pentru reabilitarea tinerilor consumatori este înființarea centrelor rezidențiale care să ofere toate serviciile necesare, nu doar tratament medical. În ceea ce privește minorii, o singură unitate de acest fel este dedicată lor în România.

Victoria Stoiciu, consilier de stat în Guvernul României: „Consumul de droguri este o problemă de sănătate publică care trebuie tratat și adresat ca atare. Avem o foarte mare lipsă în România în ceea ce privește tratamentul pentru minorii cu adicții. În momentul de fața avem un centru la Voila.”

Dr. Radu Țincu, șeful Secției ATI II din Spitalul Floreasca: „Stigmatizarea nu face decât să agraveze fenomentul adicției, nu face decât să îi excludă social pe cei care suferă de o astfel de patologie a adictivă, întârzie prezentarea la medic.”

Județele în care ar putea fi înființate centre pentru combaterea adicțiilor

Mai mulți medici, specialiști antidrog și reprezentanți ai Legislativului și Executivului au dezbătut problema drogurilor într-o conferință care a avut loc la Parlament. Cu toții spun că e nevoie de înființarea centrelor pentru reabilitarea minorilor cât mai rapid, fie de sine stătătoare, fie pe lângă spitale de psihiatrie sau alte tipuri de spitale. Pentru asta, trebuie să fie modificată legea sănătății mintale, însă proiectul de ordonanță nu a mai intrat în ultima ședință de Guvern de joi, așa cum spunea ministrul Sănătății că se va întâmpla.

Alexandru Rafila – ministrul Sănătății: „Avem trei județe care au interes și am identificat deja spații pentru organizarea acestor centre, alături de cel de la Voila. Mă refer la județele Bistrița, Hunedoara și Olt.

Probabil că vom putea avea unul mai repede la Bistrița, în prima jumătate a anului viitor. Iar celelalte, și la Olt se poate face lucrul asta, la Spitalul Schitu-Greci, iar alte județe trebuie să avem și interesul autorităților locale.”

În aceste centre, pe lângă tratamentul medical, minorii ar beneficia de psihoterapie, activități sportive și educative și de alte tipuri de servicii pentru a se putea reintegra în societate. Consumul de droguri, mai ales de la o vârstă fragedă, are efecte devastatoare pe termen mediu și lung asupra sistemului nervos central, avertizează medicii.

Dr. Radu Țincu, șeful Secției ATI II din Spitalul Floreasca: „Societatea va fi afectată la un moment dat în funcționalitatea ei printr-un cumul de indivizi care dezvoltă tulburări de comportament sau tulburări psihiatrice.”

Ramona Dabija – directoare, Agenția Națională Antidrog: „Datele care sunt acum date publicității de ANA relevă faptul că unul din 10 adolescenți au consumat un drog ilicit cel puțin o dată până la aceasta vârstă. Vorbim de vârsta medie de debut în consumul de substanțe aceasta este de 13 ani, însă daca vorbim de alcool și de tutun, vârsta scade.”

Consumul este în creștere în rândul tinerilor, iar acest lucru se reflectă și în datele anchetatorilor care instrumentează dosare de trafic și de consum de droguri. Dacă în 2021, procurorii DIICOT aveau în lucru 18.000 de dosare, în 2023 numărul anchetelor de soluționat era de 26.000.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE