Instalarea unor sisteme de pompe de căldură și panouri fotovoltaice ar putea fi o soluție mai eficientă decât racordarea la rețeaua de gaz pentru locuințele care nu sunt încă în sistem, spun experții în energie. Soluția are costuri mult mai reduse. Pe de altă parte, încălzirea bazată pe hidrogen ar fi una dintre cele mai scumpe soluții.
Casele încălzite sau răcite cu ajutorul unor sisteme moderne încep să își facă apariția și în România. Două astfel de locuințe au fost realizate de o echipă de tineri care reprezintă România la competițiile internaționale de case solare și soluții integrate.
Dalia Stoian, PROJECT MANAGER SOLAR DECATHLON EUROPE 2021, EFDEN: Foarte importantă e etanșeitatea. Multă lume își alege o soluție de ferestre foarte performante, dar montajul e mai important decât materialul în sine. Aici avem un sistem radiant prin pereți. Atât iarna, cât și vara circulăm apa prin pereți pentru a o răci sau a o încălzi.
Soluțiile bazate pe energie electrică și eficiență energetică sunt cele spre care ar trebui să se îndrepte următoarele investiții, inclusiv cele susținute prin politici publice. Sunt rezultatele unei analize realizate de asociațiile Energy Policy Group și Bankwatch. Cele două ONG-uri au luat în considerare mai multe scenarii prin care au verificat care ar fi cele mai eficiente tipuri de încălzire a locuințelor.
Unul dintre scenarii calculează costurile de încălzire pentru un bloc de apartamente izolat termic și construit după 2010. Acesta ar avea 8 etaje, cu peste 1.400 de mp de încălzit. Cel mai eficient mod de încălzire s-ar baza pe pompe de căldură și panouri fotovoltaice – pentru care fiecare apartament ar plăti doar 833 lei pe an. Cel mai scump este cel pe bază de hidrogen, care ar ajunge la peste 4.100 lei pe an.
Costuri anuale încălzire apartament
- Pompă de căldura și panouri fotovoltaice: 833 lei/ an
- Centrală pe gaz: 1,322 lei / an
- Mix gaz și hidrogen: 1,520 lei / an
- Hidrogen: 4,153 lei / an
Sursa: Studiu EPG / Bankwatch
Mihai Constantin, Senior Researcher - Energy Policy Group (EPG): Pompa trebuie adaptată la dimensiuni, cum este izolată locuința. Dar se poate ajunge și la costuri de trei ori mai mici. Se poate chiar dubla costul, dacă am utiliza 100% hidrogen.
Analiza de costuri a fost secondată de un sondaj de opinie realizat în județele Mehedinți și Dolj, care a vizat locuințele care nu sunt branșate la rețeaua de gaze. Acesta a scos la iveală că locuitorii sunt dispuși să accepte soluții bazate pe panouri solare, panouri fotovoltaice și pompe de căldură, deși acestea din urmă sunt mai puțin cunoscute pentru moment.
Cele mai atractive soluții de încălzire
- Panouri solare: 65%
- Panouri fotovoltaice și încălzire electrică: 58%
- Pompe de căldură: 39,7%
Sursa: Sondaj IRES la comanda Bankwatch
Raluca Petcu, campaigner gaz fosil, Bankwatch România: Peste 50% dintre ei sunt deschiși către panouri fotovoltaice sau panouri solare cu boiler electric. Pompele de căldura au fost într-o proporție mai redusă acceptate. 40% au spus că ar fi dispuși să își instaleze o pompă de căldură. Credem că acest lucru este datorat lipsei de informare.
Instalarea pompelor de căldură vine cu costuri prohibitive pentru mulți români. Pentru a realiza astfel de investiții, este nevoie de o contribuție majoră din partea autorităților publice. Acestea ar trebui să se adreseze în primul rând consumatorilor vulnerabili, să vizeze eficiența energetică a clădirilor și instalarea unor sisteme moderne care să aducă confort termic utilizatorilor.
România are unul dintre cele mai mici consumuri de energie din UE, de numai 2,7 MWh pe cap de locuitor. Aproximativ 10% dintre români nu își permit să își încălzească locuința corespunzător.