Capitala statului Bosnia și Herțegovina, Sarajevo, a fost desemnată cel mai poluat oraș din lume, arată datele făcute publice de compania elvețienă IQAir care dispune de tehnologie pentru a monitoriza calitatea aerului, relatează Euronews.com.
Duminică, nivelul de poluare din capitala bosniace a depășit de 17 ori normele anuale stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.
Autoritățile bosniace le-au recomandat localnicilor să poarte măști de protecție atunci când își părăsesc casele, să folosească purificatoare de aer și să închidă ferestrele.
"În câteva zile, vom avea o întâlnire cu reprezentanții marilor orașe europene care se confruntă cu probleme similare și pentru a discuta despre un plan de acțiune pe termen scurt pentru situațiile de poluare excesivă a aerului", a declarat un oficial din Sarajevo, potrivit sursei citate.
Sarajevo nu este singurul oraș din Bosnia cu o scădere semnificativă a calității aerului. Orașele Zenica și Tuzla sunt de asemenea afectate de poluare.
Decese premature din cauza poluării
În 2020, OMS a anunțat că Bosnia și Herțegovina era una dintre cele mai poluate țări din Europa.
Aerul poluat a provocat un număr mare de decese premature - aproape 79,8 la suta de mii de locuitori. În Suedia, cifra este de 7,2.
Poluarea aerului cu particule fine a provocat cel puţin 238.000 de decese premature în Uniunea Europeană în 2020, arată un raport al Agenţiei Europene de Mediu (AEM).
Raportul agenţiei a arătat că poluarea aerului reprezintă "cel mai mare risc de sănătate legat de mediu în Europa şi are un impact semnificativ asupra sănătăţii populaţiei europene, mai ales în zonele urbane", în pofida scăderii emisiilor celor mai importanţi poluanţi atmosferici în UE, notează Agerpres.
Conform ultimelor estimări ale AEM, cel puţin 238.000 de persoane au murit prematur în UE în 2020 din cauza expunerii la particule fine în suspensie (PM2,5), aproximativ 96% din populaţia urbană fiind expusă la niveluri peste cele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).