În 2024, Paștele catolic este sărbătorit în ziua de duminică, 31 martie. Este important de menționat că data Paștelui catolic variază în fiecare an, deoarece se calculează în funcție de calendarul lunar și de practicile bisericești tradiționale.
Vinerea Mare, cunoscută și sub numele de Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră, este o zi importantă în tradiția catolică și este marcată înaintea sărbătorii Paștelui.
”Regăsim atitudinile obișnuite omenești în ceea ce s-a întâmplat cu Iisus Cristos în Vinerea Mare”, a declarat la Euronews Francisc Doboș, preot romano -catolic.
Și mai ales în acest context cu războaie și tulburări la granițe, ține de fiecare dintre noi să schimbăm mediul care ne este aproape.
”Suntem în Vinerea Mare, aici ne gândim la tot ceea ce în Vinerea Mare a fost Pilat, trădarea lui Hristos și regăsim orice modalitate omenească care a fost atunci barbară. Iuda, care l-a trădat. Putem regăsi toate aceste atitudini omenești în situațiile noastre concrete de viață.
Pentru oamenii care sunt preocupați de război, de conflict, spun dar unde este iubirea lui Dumnezeu când peste tot vedem doar răutatea oamenilor, ține de fiecare dintre noi, pentru că dacă ne punem mintea doar cu ceea ce vedem că se întâmplă negativ în lume, spune nu mai avem scăpare sau nu mai este nicio speranță.
Dar ține de bunătatea fiecăruia dintre noi să schimbăm zona noastră, câțiva metri pătrați în jurul nostru sau persoanele cu care ne întâlnim.
De aceea, în această zi, sfântă Vinerea Mare, meditând la moartea lui Hristos, la trădarea lui Iuda, care poate să fie și trădarea mea în familie sau în comunitate, să-mi dau seama că am nevoie de o întoarcere.”, a declarat Francisc Doboș.