Sudul Europei se confruntă din nou cu un val de caniculă și pericol de incendii de vegetație. Sunt vizate Italia, Spania, Grecia și Franța, unde temperaturile ar putea depăși 40 de grade. Ministerul Afacerilor Externe de la București a emis o avertizare de călătorie pentru Sicilia.
Este cod roșu de incendii în patru provincii din Sicilia, printre care Catania și Messina. Restul provinciilor sunt sub cod portocaliu.
Caniculă și risc de incendii în sudul Europei
Pe lângă Italia, majoritatea statelor din bazinul Mării Mediterane sunt afectate de un val de caniculă și incendii puternice. Meteorologii au avertizat că temperaturile pot depăși chiar și 40 de grade Celsius la umbră.
În același timp, plajele din Catalonia sunt în pericol din cauza schimbărilor climatice. Litoralul din zona Barcelona a pierdut doar anul trecut 20 la sută din plaje. Oamenii de știință avertizează însă că plajele de acolo se micșorează într-un ritm accelerat, din cauza eroziunii coastei. În fiecare an, plajele pierd cam un metru. Furtunile puternice au un rol cheie.
Barcelona și micile localități din apropiere sunt una dintre cele mai căutate zone turistice.
Andreu Absil, primarul din Montgat: „Plajele sunt ultimul spațiu democratic pe care îl avem și ar trebui să ne bucurăm toți de ele, pe tot parcursul anului. Acesta este principalul aspect al problemei. Pentru că pierderea plajelor nu este doar despre noi, despre autoritățile care nu mai primesc fonduri pentru parcări, sau licențe pentru baruri și restaurante pe plajă. Este despre oamenii simpli care nu vor mai putea să se bucure de ele."
Marc Catalan, cleaning worker: „Este mare păcat, nu doar pentru mine, dar și pentru fiica mea. M-am bucurat de această plajă de când eram mic. Ar trebui să aloce fonduri (pentru salvarea plajelor-n.red.), pentru că banii există.”
Ana Burgos, student: „Cred că autoritățile nu fac suficient și asta mă îngrijorează. Trebuie să ieșim la vot și să decidem în consecință. Iar negaționismul în materie de schimbări climatice nu ajută deloc la ameliorarea situației."
Specialiștii estimează că ar fi nevoie de 60 de milioane de euro pentru a stabiliza coasta din zona metropolitană a Barcelonei, care are 40 de kilometri și peste 30 de plaje.
În Norvegia, păsările acvatice sunt pe cale de dispariție, din cauza schimbărilor climatice. Pescuitul excesiv și bolile contribuie și ele la provocările cu care se confruntă pescărușii și alte specii. Activișii de mediu le-au construit „un hotel” pentru a-i ajuta să își facă un cuib și să supraviețuiască.
Jar Hansen, fisherman and Seagull Hotel owner: „În jur de 70-90% din păsările acvatice au dispărut în ultimii 30 de ani. Lipsa de hrană, gripa aviară. Este o mare schimbare acum în Marea Barents, produce mai puține alge, vremea este mai caldă, apa mai caldă, mai puțin oxigen, deci vedem o serie de schimbări."
În Balcanii de vest, seceta a făcut ravagii în ultimele săptămâni. Fermierii sârbi au fost puternic afectați și au cerut ajutorul financiar la guvernului.