Membrii coaliției de guvernare încă nu s-au pus de acord în privința candidatului pe care să îl susțină la alegerile pentru Primăria București. Până acum știm că actualul edil, Nicușor Dan, a spus că va candida pentru un nou mandat, iar Gabriela Firea și-a anunțat dorința de a participa și ea la scrutin.
Însă deși face parte din PSD, Firea nu este susținută de partidul propriu, ci doar de filiala PSD București. Nici liberalii nu o agreează și, în plus, există opoziție chiar în cadrul PSD. În această situație, Coaliția are de rezolvat această dilemă.
C. Andrei: "E posibil ca doamna Firea să fie trasă pe dreapta sau stânga"
Cristian Andrei, analist politic: "Cu siguranță, acesta este un risc pe care o alianță și-l asumă. Întotdeauna, dintr-o parte sau alta, va exista o zonă de oameni care vor pleca. Așa cum, dacă programul electoral este convingător, pot să vină poate aleșii nehotărâți, care să se alăture acestei bărci.
Nu putem spune cu siguranță că este un joc în minus sau în plus până nu știm candidatul. De aceea, există și discuții cu persoane din afara partidului, care să fie neutre și să nu fie respinse de electoratul unuia sau altuia dintre partide. S-a tot discuta de ce căutau un independent. De aceea caută.
Celălalt motiv ar fi că lumea s-a cam săturat de politică, nu există în partide nume spectaculoase care să convingă. Renunțarea la un independent ține și de faptul că tu nu poți să iei pe cineva, chiar dacă ai avea o alianță PSD-PNL, și să îl faci elefant peste noapte și să audă lumea de el, oricât ai încerca, și să reușești. E complicat.
De ce acum partidele au această lipsă de personal? Mai degrabă este o tendință destul de accentuată în ultimii ani, dar după ce s-a trecut de la uninominal la sistemul de listă în Parlament și după ce s-a dat foarte mult control liderilor de filială în partidele mari, au contat mai mult legăturile de partid decât legăturile cu votanții.
Una peste alta, partidele au ajuns să aibă mai puțini oameni cunocuți. Pe lângă asta, în cazul PSD, vorbim și despre discuții interne, despre niște tabere care nu se înțeleg. Doamna Firea nu este pe placul tuturor acolo și acesta este un motiv pentru care este posibil să fie trasă pe dreapta...sau pe stânga.
Este posibil orice, dar aceste alianțe sau aceste afinități europene contează atunci când se fac aceste alianțe politice în România mai puțin. Ceea ce contează este că PSD și PNL își doresc să testeze dacă acest proiect politic este viabil și pentru toamnă, pentru alegeri prezindențiale și parlamentare.
Despre asta este vorba, de a pune în comun resursele electorale pe care le au, forța primarilor și tot ce se poate din partea de guvernare, astfel încât în septembrie și decembrie să meargă sau nu împreună. Despre asta este vorba.
Chestiunea europeană probabil că va fi vândută, marketată în sensul ăsta, pe o idee de seriozitate, responsabilitate, stabilitate, pe coordonatele pe care s-a întâmplat și până acum. Este o chestiune de politică locală, mai puțin de politică europeană. Acolo, fiecare se va duce în banca lui, în cabinetul lui, în locul lui parlamentar și va lua deciziile după alte criterii."
Miza devansării alegerilor prezidențiale
Cristian Andrei, analist politic: "O să fac o glumă, dar nu este o glumă. Înainte de comasare, alegerile erau în iunie, septembrie și decembrie, iar după comasare, sunt în iunie, septembrie și decembrie. Hai să zicem că poate era și un prim tur de prezidențiale la sfârșitul lui noiembrie, dar calendarul este aproape la fel.
Aș spune chiar că alegerile parlamentare pe această formulă vor avea o prezență foarte mică, poate vom ajunge la cea mai mică prezență la parlamentare, după ce deja s-au epuizat locale, prezidențiale din septembrie, lucru care vine cumva împotriva mesajului că s-a dorit creșterea participării.
Revenind la prezidențiale, cred că acest calcul este mai degrabă în ideea de a lega acest moment electoral din iunie - și eventual un succes al alianței - de un candidat comun în septembrie."
După negocieri intense, membrii coaliției PSD-PNL au căzut de acord în ceea ce privește calendarul alegerilor din 2024. Patru scrutinuri ar fi prea mult pentru cetățeni.
- 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
- 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale;
- 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.
Dacă ar renunța la candidatura la Primărie, Gabrielei Firea ar trebui să i se ofere o alternativă
Vladimir Ionaș, sociolog: "Evident că, la nivel de percepție publică, toată lumea își dă seama că doamnei Firea, în momentul în care îi refuzi o candidatură la Primăria Capitalei, trebuie să-i oferi o alternativă. Dacă aceasta va fi reprezentată de o poziție pe lista la europarlamentare, este o decizie politică.
Evident că ar fi până la urmă un loc pozitiv, inclusiv pentru PSD și pentru alianță, ținând cont de faptul că toată stânga modernă consideră că e nevoie de cât mai multe doamne pe listă. În plus, să nu uităm că, în momentul în care se va face împărțirea de funcții în Comisia Europeană și la nivel european, să ai cât mai multe doamne care să aibă experiență, să aibă calitate, va reprezenta un plus. Și evident că doamna Firea, fiind o persoană cu o experiență administrativă uriașă, poate reprezenta un plus pentru PSD.
Dar până la urmă, e o decizie politică pe care trebuie să o negocieze și cu PNL, fiind o listă comună și vom vedea dacă cele două partide vor ajunge la un consens asupra acestei liste și prezenței doamnei Firea. Dar primul lucru pe care trebuie să-l facă este să termine aceste sondaje, să decidă cine va fi candidatul celor două partide la primărie.
Există întotdeauna acest risc ca, atunci când decizi să mergi într-o coaliție, alianță, cu un partid total opus din punct de vedere ideologic ție, riști ca o parte din propriul electorat să migreze către alte partide, sau să rămână acasă. E un risc pe care ți-l asumi și mă gândesc că cele două partide și-au făcut foarte multe analzie din acest punct de vedere, tocmai pentru a nu exista riscul să piardă foarte mulți votanți. Ambele tabere își asumă acest risc pentru că în ambele există un procent important care consideră că nu ar putea acorda votul celuilalt partid."
- Conform ultimului sondaj CURS, Nicușor Dan este creditat cu cele mai mari șanse la un nou mandat de primar al Buureștiului, cu 36%. El este urmat de Gabriela Firea, cu 33%.
- În această ecuație a intrat și Cristian Popescu Piedone, care este cotat cu 10%.