Noul premier britanic care îi va succeda demisionarei Liz Truss va fi desemnat până la data de 28 octombrie de către Partidul Conservator. Anunțul a fost făcut de președintele Comitetului 1922, Graham Brady, care este responsabil cu organizarea alegerilor interne în cadrul partidului politic.
De asemenea, Graham Brady a estimat că învestirea noului posibil premier va fi posibilă înaintea datei de 31 octombrie, când ar trebui prezentat programul economic pe termen mediu al Guvernului de la Londra.
„Va fi posibil să realizăm scrutinul şi să finalizăm alegerea până vineri, 28 octombrie”, a precizat Brady, potrivit agenției AFP, preluate de Agerpres.
În schimb, desemnarea lui Liz Truss ca premier în urma alegerilor interne la care au participat aproape 170.000 de membri ai Partidului Conservator a durat două luni după demisia lui Boris Johnson.
Potrivit publicației The Times, fostul premier este așteptat să candideze din nou. Johnson „reflectează, dar pare să considere că este o chestiune de interes naţional” să candideze, a scris pe Twitter editorul politic al acestui ziar, Steven Swinford.
De altfel, actualul ministru de Finanțe, Jeremy Hunt, este de asemenea aşteptat să candideze.
După anunțul demisiei lui Liz Truss, Penny Mordaunt, care s-a plasat pe a treia poziție la alegerile interne din vară, a afirmat că „își va păstra calmul și va continua”. Ea ar putea fi unul dintre politicienii ce vor conducerea partidului, cu toate că ea nu a confirmat oficial înscrierea în cursă.
Printre numele vehiculate se mai află cel al ministrului Apărării, Ben Wallace, al ministrului pentru Comerțul Internațional, Kemi Badenoch, al celui de Externe, James Cleverly, precum și cel al ministrului demisionar de Interne, Suella Braverman.
Liz Truss a demisionat și devine premierul cu cel mai scurt mandat din istoria Marii Britanii
Liz Truss şi-a anunţat joi demisia, la doar 45 de zile de la momentul învestirii. Astfel, a devenit premierul britanic cu cel mai scurt mandat din istoria Regatului Unit. Deși a promovat un program ambițios de reducere a fiscalității, și-a văzut poziția slăbită după reacția negativă a piețelor, ceea ce a dus la devalorizarea lirei sterline și a generat tensiuni în interiorul Partidului Conservator.
Cum se desfășoară alegerile interne în Partidul Conservator
După depunerea candidaturilor, au loc runde succesive de vot ale deputaților conservatori în care va fi eliminat cel puțin un candidat. De asemenea, sunt înlăturați din cursă toți cei care obțin mai puțin de 30 de voturi până când rămân doi finaliști.
Câștigătorul va fi cunoscut în urma unui vot la care vor participa toți membrii Partidului Conservator.
După anunţul lui Liz Truss despre demisia sa, opoziţia reprezentată de laburişti, liberal-democraţi şi naţionaliştii scoţieni a cerut din nou alegeri anticipate, mizând pe scăderea popularităţii conservatorilor.