Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Black Friday în România are loc în fiecare an în luna noiembrie, de regulă în a doua vineri a acestei luni. eMAG, retailer-ul online care în mod tradițional dă startul reducerilor, a anunțat că va organiza Black Friday 2024 pe 8 noiembrie.

Ofertele de Black Friday 2024 - la ce trebuie să fiți atenți

În fiecare an, Protecția Consumatorilor vine cu sfaturi pentru cumpărătorii care vor să profite de reducerile de Black Friday. Înainte de a face orice achiziție, cumpărătorii sunt sfătuiți să studieze cu atenție ofertele, pentru a nu se lăsa păcăliți de capcanele din spatele acestora, cum ar fi:

  • Falsul discount: Unele produse pot fi promovate ca având reduceri substanțiale, dar prețul inițial poate fi exagerat pentru a face reducerea să pară mai atractivă decât este în realitate. Pentru a evita această capcană, cercetează prețurile înainte de Black Friday și compară ofertele.
  • Stocuri limitate: Unele magazine pot oferi produse la prețuri reduse, dar au stocuri foarte limitate. Este posibil să ajungi prea târziu și să nu găsești produsul dorit.
  • Produse de calitate scăzută: Unele produse vândute la reduceri masive pot avea o calitate scăzută sau pot fi versiuni mai vechi sau mai slabe ale produselor originale.

Cumpărăturile din perioada de Black Friday pot fi făcute în deplină siguranță dacă:

  • Comparați prețurile cu cele de pe site;
  • Faceți o listă cu produse dorite, unde să treceți prețurile actuale, pentru a vedea care este reducerea aplicată;
  • Verificati stocul existent;
  • Uitați-vă la prețul afișat și dacă este integral (conține sau nu TVA);
  • Vedeți dacă prețul include sau nu transportul.

Ce este Black Friday și cum a apărut în România

Black Friday este denumirea dată zilei care urmează după Ziua Recunoștinței în SUA și cea care dă startul cumpărăturilor de Crăciun. În Statele Unite, „Vinerea Neagră” este una din cele mai aglomerate zile de cumpărături, când americanii se pun la cozi încă de la primele ore ale dimineții, pentru a prinde cele mai bune reduceri.

În ultimii ani, din cauza pandemiei de coronavirus – și nu numai – cumpărăturile de Black Friday s-au mutat și în mediul online.

În România, Black Friday a fost organizat prima oară în anul 2011, însă prima ediție a fost una destul de timidă, iar vânzările nu au fost cele așteptate. Motivul: puțină lume cunoștea conceptul de Black Friday, iar cei mai interesați cumpărători au fost pasionații de tehnologie.

În anii următori, magazinele s-au organizat mai bine, iar „Vinerea Neagră” a început să aibă din ce în ce mai mult succes.

Originea Black Friday și cum a apărut denumirea

Black Friday este o tradiție originară din Statele Unite, care a început să fie recunoscută încă din anii 1930. Evenimentul marchează începutul sezonului de cumpărături pentru sărbătorile de iarnă și este caracterizat de oferte incredibile, reduceri substanțiale și promoții speciale oferite de către retaileri.

Termenul de „Vinerea Neagră" a fost consemnat pentru prima dată în istorie în anul 1869, când doi investitori, Jay Gould și Jim Fisk, au provocat o prăbușire a pieței prin manipularea prețului aurului. Aceasta a avut ca rezultat o scădere dramatică de 20% a bursei, oprind comerțul exterior și afectând serios valoarea porumbului și grâului pentru fermieri, potrivit businessinsider.com.

Mai târziu, în Philadelphia, la sfârșitul anilor 1950 și începutul anilor 1960, comunitatea locală a reînviat termenul pentru a desemna ziua dintre Ziua Recunoștinței și meciul de fotbal dintre echipele Armată și Marină. Evenimentul atrăgea mase impresionante de turiști și cumpărători, punând o presiune considerabilă asupra forțelor locale de ordine pentru a menține totul sub control.

Cu toate acestea, abia către sfârșitul anilor 1980, termenul a devenit sinonim cu cumpărăturile. Comercianții cu amănuntul au reinventat denumirea „Vinerea Neagră" pentru a sublinia povestea din spatele folosirii diferitelor culori de cerneală - roșu pentru pierderi și negru pentru câștiguri - pentru a indica profitabilitatea unei companii. Astfel, Vinerea Neagră a marcat ziua în care magazinele au început să obțină în sfârșit profituri semnificative.

De atunci, numele a persistat și Black Friday a evoluat într-un eveniment ce a dat naștere altor sărbători de cumpărături, cum ar fi Small Business Saturday și Cyber ​​Monday. Aceste zile au devenit un freamăt continuu de cumpărături, oferind consumatorilor ocazia de a profita de oferte atractive și de a marca oficial începutul sezonului festiv.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE