Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Canada vrea să se alăture scutului american antirachetă „Iron Dome”

Canada și-a exprimat interesul de a participa la inițiativa de apărare antirachetă propusă de Donald Trump, a declarat joi ministrul apărării, Bill Blair, pe fondul unor tensiuni diplomatice cu Statele Unite, informează AFP.

Potrivit oficialului canadian, țara sa joacă deja un rol crucial în securitatea Americii de Nord prin colaborarea în cadrul NATO și al NORAD, alianța responsabilă cu supravegherea aeriană a celor două state.

Un sistem defensiv coordonat pentru întreaga regiune nord-americană este o opțiune firească”, a subliniat Blair.

Recent, liderul de la Washington a emis un decret prin care ordonă conceperea unui proiect de apărare aeriană similar cu cel utilizat de Israel pentru a se proteja împotriva atacurilor cu rachete, obuze și drone.

Costurile ridicate ale programului, subiect pe buzele criticilor

În termen de două luni, trebuie prezentat un plan pentru dezvoltarea unui sistem modern capabil să intercepteze rachete balistice, hipersonice, de croazieră și alte amenințări aeriene, incluzând elemente de apărare spațială.

Totuși, costurile ridicate ale acestui program au generat critici.

Declarațiile oficialului canadian vin într-un moment în care relațiile dintre Ottawa și Washington sunt tensionate, în special din cauza intenției lui Donald Trump de a impune tarife vamale suplimentare de 25% asupra produselor canadiene – o măsură care, deocamdată, a fost suspendată.

În plus, noul președinte american a reiterat în mai multe rânduri ideea de a integra Canada în Statele Unite, menționează AFP.

Ce este Iron Dome

De ce a fost creat. Sistemul Iron Dome a fost creat pentru a face față mortierelor și rachetelor lansate în Israel de la o distanță relativ mică de către militanții din Gaza și de către luptătorii anti-israelieni din Liban aparținând Hezbollah. El a fost folosit în premieră în aprilie 2011, când a doborât o rachetă Grad trasă din Gaza în orașul israelian Ashkelon. De atunci, a interceptat mii de rachete.

Cum funcționează. Un radar sensibil detectează un proiectil care se apropie de la o distanță cuprinsă între 4 și 70 de kilometri și îi prezice traiectoria și punctul de impact. Apoi, aceste informații sunt procesate într-un centru de control care se conectează la un lansator de rachete pentru distruge proiectilul respectiv.

Sistemul este conceput pentru a răspunde doar la proiectilele care reprezintă o amenințare, în special pentru civili. Costul fiecărei rachete trase de sistemul Iron Dome este de aproximativ 40.000-50.000 de dolari, potrivit unui cercetător de la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Israel, citat de The Washington Post. Sistemul este conceput pentru a funcționa eficient în toate tipurile de vreme.

Cine l-a finanțat. Inițial, Iron Dome a fost dezvoltat fără asistență din partea SUA, dar în 2011 aliatul cheie al Israelului a început să susțină financiar programul. Sprijinul american pentru acest sistem face parte dintr-un pachet mai mare de ajutor militar american pentru Israel, care, potrivit unui acord între cele două țări, va totaliza 38 de miliarde de dolari în perioada 2019-2028.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE