12 mii de persoane au alergat în capitală în cadrul Bucharest Marathon. Au fost cinci curse în total, iar la cea de 10 kilometri au participat peste șase mii de oameni. La start s-au aliniat și colegii mei, jurnaliștii Euronews România.
Pentru două zile, bulevardele din centrul Capitalei s-au transformat într-o uriașă pistă de alergare. Startul primei curse, cea de 10 kilometri, s-a dat la ora 9:00. Alergătorii au plecat din zona parcului Izvor, au ajuns până la Piața Alba Iulia, s-au întors pe Splaiul Independenței și au terminat cursa în Piața Constituției. Trei ore mai târziu a început cursa populară, de 2,5 kilometri. Traseul i-a purtat pe participanți pe arterele dintre Parlament și Piața Unirii.
„Finalul a fost puțin sufocant dar mă bucur că ne-am descurcat și am trecut cu bine linia de finish”, a spus un participant.
La maraton s-au aliniat la start participanți de toate vârstele. Petre Zevereanu are 78 de ani.
„Alerg din 2011, în urma unui stop cardiac resuscitat. Mi-au prescris doctorii să fac ceva mișcare. La vremea aia când alergam prin parc, mulți ne făceau că nu suntem sănătoși la cap. Acum e o virtute să te vadă alergând”, a explicat Petre Zevereanu.
„De când am început acest maraton, din 2008, am crescut în fiecare an organic. Astăzi, la 10.000 de metri, am avut 6.000 de oameni la start. Cred că alergarea e cel mai facil mod de a face mișcare. Poți cu un antrenament destul de ieftin să ieși în jurul blocului, să te antrenezi și să ai un stil de viață sănătos”, a spus Valeria Racila Van Groningen, președintele asociației Bucharest Running Club.
„În europa și în lume este o tradiție veche, sunt maratoane care au, nu știu, 50 de ani, poate! Noi încă suntem la început, dar da, vedem din ce în ce mai multă lume care aleargă pe străzi, în parcuri, peste tot”, a precizat Mădălina Ciobanu, project manager.
Și o parte din echpa Euronews România a fost prezentă printre alergători.
„Pentru primul maraton din viața mea a fost minunat! Mi-am învins frica”, a precizat Elena Demeter, interpret mimico-gestual Euronews.
„Se numește fun race, adică e cursa populară. Am venit să ne distrăm, a fost cu mulți copii, a fost distracție maximă. A fost și cam greu pentru că eu, cel puțin n-am mai alergat de vreo trei sau patru luni”, a explicat Cristi Marin, producător Euronews.
„A câștigat o masă dulce unde vrea ea cu ce vrea pentru că a alergat și a mers singură toată cursa”, a menționat Miki Luca, regizor Euronews.
Oficialii organizației spun că locurile au fost epuizate pentru toate cursele organizate.