Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bijuterii lucrate manual din corali. Unele bijuterii cu forme și culori rare ajung să coste chiar și câteva sute de mii de euro

Într-un oraș din Italia, coralii sunt transformați în coliere, pandantive sau inele cu pietre colorate. Unele bijuterii cu forme și culori rare ajung să coste chiar și câteva sute de mii de euro. Meșteșugul se practică de 200 de ani în Torre del Greco. 

Toate aceste bijuterii sunt realizate manual, cu multă măiestrie, din corali. Orașul Torre del Greco, din sudul Italiei, are o tradiție de secole în prelucrarea coralilor roșii, pe care meșteșugarii îi transformă în opere de artă.

Vincenzo Aucella, președintele Asociației Producătorilor de Corali: „Procesarea coralilor a luat naștere acum mai bine de 200 de ani. Peste tot auzi că Torre del Greco este capitala mondială a procesării coralilor și a camerelor.”  

Nu doar coralii sunt prelucrați în aceste ateliere. Cochiliile de melci sunt tăiate, șlefuite cu atenție și apoi sculptate în formă de basorelief. Aici există chiar și o școală unde elevii învață să păstreze acest meșteșug.

Rosa Vitiello, elevă: „Cred în acest meșteșug, chiar dacă în zilele noastre este poate puțin subevaluat. Tehnologia și inteligența artificială preiau procesarea materialelor, dar eu cred încă în măiestrie și prelucrarea materialelor.” 

În această industrie, sustenabilitatea este cheia.

Vincenzo Aucella, președintele Asociației Producătorilor de Corali:Avem un mare respect pentru materia primă, atât pentru corali, cât și pentru scoici, și de aceea ne-am schimbat gândirea astăzi: coralul nu este pescuit, ci colectat de 30-40 de scafandri din toată Marea Mediterană, urmând niște reguli foarte stricte.” 

70-80% din producția de corali din Torre del Greco este exportată în străinătate. Prețul bijuteriilor din corali variază de la câteva zeci la o sută de euro. Cu toate acestea, unele bijuterii cu forme și culori rare pot ajunge la zeci sau chiar sute de mii de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE