Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aya Nakamura, Kylian Mbappe și alte vedete din Franța fac apel pentru ca oamenii să nu voteze extremiștii

Mai multe vedete franceze, în frunte cu cea mai infulentă cântăreață, Aya Nakamura, și fotbalistul Kyle Mbappe, au făcut apel la francezi să meargă duminică la vot pentru a bloca ascensiunea la putere a partidului de extremă-dreapta Adunarea Națională.

Situația politică tensionată de la Paris a generat reacții și la Hollywood. Și elita intelectuală a transmis o scrisoare deschisă în care cere front comun în favoarea democrației. De partea cealaltă a baricadei, Marine Le Pen spune că francezii s-au săturat de lecții din partea starurilor.

Vedetele din Franța fac apel ca oamenii să voteze împotriva extremei drepte

Cea mai ascultată cântăreața franceză, Aya Nakamura, i-a îndemnat pe francezi să participe la turul decisiv al alegerilor legislative.

"Știu ce înseamnă rasismul în țara noastră. Înțeleg că statutul meu de artistă mă obligă să iau atitudine, pentru că este un moment important. Duminică vom merge toți la vot împotriva unei singure extreme, care este de condamnat", a transmis cântăreața Aya Nakamura, pe rețelele de socializare.

Fotbalistul Kylian Mbappé, unul dintre preferații lui Emmanuel Macron, le-a cerut compatrioților să voteze împotriva extremiștilor, sugerând că singura opțiune este mișcarea președintelui francez.

Criza din Franța stârnește îngrijorare și la Hollywood. Actorul american Mark Ruffalo a scris pe rețele de socializare că francezii se află într-un punct de cotitură, iar marea responsabilitate îi revine lui Macron, care ar trebui să susțină stânga pentru a apăra democrația.

Extremiștii au un avans consistent după primul tur de scrutin

Reacția lui Marine Le Pen nu s-a lăsat așteptată. Lidera partidului Adunarea Națională a susținut că francezii s-au săturat să primească lecții despre cum să voteze de la vedete care nu au habar cât de greu trăiesc oamenii.

Un istoric francez cu origini evreiești, Serge Klarsfeld, renumit pentru demascarea naziștilor după al Doilea Război Mondial, a susținut însă că formațiunea de extremă-dreapta este soluția. Și asta pentru că alianța de stânga include voci pro-palestiniene.

Serge Klarsfeld, istoric: "Este foarte simplu. Marine Le Pen este lidera partidului care susține Israelul și pe evrei împotriva islamului și a fost împotriva uciderii evreilor în ultimii 10-20 de ani."

Coautorul cărții "Mâna Diavolului. Cum încearcă extrema dreaptă să îi seducă pe evreii francezi" acuză ipocrizia lui Marine Le Pen în privința susținerii Israelului.

Jonathan Hayoun, scriitor: "Dacă Marine Le Pen s-ar opune cu adevărat antisemitismului, ea nu s-ar fi înconjurat de atât de mulți oameni care au construit partidul cel mai antisemit din Franța ultimilor 40 de ani."

Unii francezi se tem că alegerile vor declanșa proteste, într-o vreme în care Franța se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice.

Francezii merg duminică la vot, pentru alegerile legislative anticipate, declanșate de președintele Emmanuel Macron. Marea miză este dacă Adunarea lui Le Pen va obține majoritatea absolută pentru formarea guvernului. În al doilea tur, stânga și Macron își susțin reciproc candidații, cu cele mai mari șanse de a bate extrema-dreaptă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE