Avertisment despre salina Praid, lansat de ministrul Mediului: Întrebarea nu e dacă se va prăbuşi tavanul, ci când

Salina Praid, distrusă în urma inundațiilor, nu mai poate fi salvată, a declarat sâmbătă ministrul Mediului. Diana Buzoianu a avertizat că întrebarea nu este dacă se va prăbuşi tavanul, ci când şi cât de rapid.

„Din toate discuţiile pe care le-am avut cu experţii, mai degrabă, nu este o întrebare dacă se va prăbuşi tavanul, ci când şi cât de rapid. Noi am fost pe teren, împreună cu ministrul Economiei, Radu Miruţă, am fost şi am văzut: exact în ziua în care am mers noi acolo s-a prăbuşit o parte din tavan. Deci, este foarte clar că acolo nu mai poate să fie salvată mina respectivă, să poată să fie folosită”, a precizat ministrul Mediului, la Prima Tv, referitor la posibilitatea prăbușirii salinei Praid.

Diana Buzoianu: „Toate autorităţile acestea de fapt au aşteptat să se întâmple dezastrul”

Potrivit Agerpres, Diana Buzoianu a acuzat au fost mai multe instituţii ale statului care „au aşteptat să se întâmple dezastrul”.

„Am văzut inclusiv declaraţiile cu castorii. Vă daţi seama ce lipsit de realitate era un astfel de răspuns. Ce au făcut castorii? Cumva s-a pasat vina până s-a ajuns la castori şi castorii nu au mai putut să zică: nu e vina noastră. Dar, pe scurt, acolo ar fi trebuit să se intervină de foarte mult timp.

În 2023, în februarie, deja mina fusese inundată major. În 2023, 6 luni mai târziu, prin Planul de management de risc care a fost adoptat, mă rog, propus de către Apele Române, reieşea că acolo este un risc moderat de inundaţie, după ce cu şase luni înainte acolo avusese loc deja o inundaţie majoră. Deci, asta pot să zic doar pe Apele Române.(...) Deci toate autorităţile acestea de fapt au aşteptat să se întâmple dezastrul”, a explicat Diana Buzoianu, potrivit sursei citate.

Ce măsuri vor să ia guvernanții în cazul prăbușirii minei Praid

Ministrul Mediului a mai explicat că în acest moment se încearcă aducerea rapidă a apei potabile la Târnăveni.

„La Ministerul Mediului de când am venit, în prima săptămână, a fost dată o decizie prin care să ne asumăm noi ca minister, să căutăm soluţiile tehnice de desalinizare pe termen scurt. Am dat această decizie într-o săptămână", a spus Buzoianu.

În plus, a afirmat că urmează să fie decisă alocarea de bani către Consiliul judeţean pentru achiziţionarea măsurilor de desalinizare a apei.

Cât despre posibilitatea reconstruirii minei turistice, în cazul în care aceasta se va prăbuşi, Diana Buzoianu a afirmat că subiectul ar trebui discutat și cu „ceilalţi miniştri, mai ales cu ministrul Economiei”.

„Din perspectiva noastră, pe noi ne interesează ca apa să existe acolo, în primul rând să nu existe un dezastru ecologic, în al doilea rând să existe o apă potabilă pentru oamenii din zonă. Acestea două sunt deciziile şi măsurile pe care noi putem să le luăm la minister", a concluzionat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE