Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Au început o nouă viață în România: 1700 de refugiați au urmat cursuri de engleză, în ultimul an, finanțate de UNHCR

România a devenit a doua lor casă, după izbucnirea războiului. Sute de ucraineni merg la cursuri de limba română ca să se poată angaja în țara noastră.

Au sperat că se vor întoarce acasă, dar deocamdată au renunțat la acest vis și încearcă să își facă o viață aici.

Niciun absent la lecția de limba română, de la International House București, care are loc în fiecare miercuri la prânz. 10 refugiați ucraineni făceau, pe grupe, conversație în limba română:

Ce spun refugiații despre învățarea limbii române

Olena și Gala - puțin mai avansată la limba română decât colega ei de bancă - s-au cunoscut la cursuri.

Îmi place limba română și știu că este foarte important pentru că locuiesc aici în România. Cea mai grea parte este acuzativul și dativul, avem la fel, dar e limba maternă”, a declarat Gala.

Pentru job. Nu am încă un job aici, pentru că am nevoie să învăț mai bine limba. Abia aștept să ne întoarcem acasă, dar nu știu ce va fi mai departe. De aceea, am decis ca fiica mea să meargă la școala aici, eu învăț româna, soțul meu lucrează și sper să îmi găsesc de lucru aici.”, a adăugat Olega.

Nu mai puțin de 1.700 de ucraineni au făcut cursuri gratuite în ultimul an, finanțate de Agenția ONU pentru Refugiați.

Majoritatea refugiaților vin cu studii superioare, profesori, doctori, diverse domenii foarte bine pregătiți în România, ei încearcă să se adapteze pentru a-și găsi un job să fie independenți financiar.”, spune Teodora Rogozea – consilier de incluziune socio-economică, UNHCR refugiați.

De când a izbucnit războiul, peste 10 milioane de ucraineni au intrat în România. Doar puțin peste 170.000 dintre ei au cerut statului român documente în baza cărora pot să călătorească liber în țări din Uniunea Europeană.

Odată ce România a intrat în Schengen Aerian și apoi în Schengen terestru, autoritățile române nu mai pot ști cu exactitate câți dintre ucraineni trăiesc astăzi la noi în țară.

Katerina e printre cei care a rămas, și își amintește de feicare dată cu amărăciune faptul că războiul a forțat-o să își părăsească țara în mai puțin de 48 de ore.

Peste 23.000 de refugiați ucraineni sunt înregistrați la Forțele de Muncă, dar doar puțin peste 6.000 de ucraineni au contracte de muncă active, arată datele oficiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE