Un cutremur puternic a lovit Marocul în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă. Aproape trei mii de persoane și-au pierdut viața. Echipele de salvare fac eforturi contracronometru pentru a descoperi eventualii supraviețuitori sub ruine.
Sursa foto: Profimedia
Bilanţul a trecut de 2.800 de morți. Regele Marocului a permis doar câtorva țări să ajute populația
Numărul victimelor cutremurului din Maroc crește de la o oră la alta și a trecut de 2.800 de persoane. În spitale sunt peste 2.500 de răniți, iar echipele de salvare fac eforturi contracronometru pentru a descoperi eventualii supraviețuitori sub ruine.
Crucea Roșie a cerut Organizației Națiunilor Unite peste 100 de milioane de euro pentru operațiunile de salvare din Maroc. Până acum, regele Marocului a permis doar câtorva țări să ajute populația, după cataclismul cu cele mai multe victime produs, în ultimele decenii.
La 3 zile de la cutremur, imaginile arată localități întregi din munții Atlas devastate. În special, în satele din provincia Al-Haouz, epicentrul cutremurului. La sud de Marrakech, oamenii sapă cu mâinile goale printre dărâmături. Ei încearcă să salveze ceea ce mai pot.
În Marrakech, zeci de oameni au petrecut încă o noapte sub cerul liber, întinși pe spaţiul verde din centrul oraşului sau lângă maşinile aflate în parcări.
Mai multe echipe de voluntari au sosit în Maroc să sprijine autoritățile în căutarea de supraviețuitori
Oficial, însă, Marocul a anunţat că a acceptat ofertele a patru ţări de a trimite echipe de căutare şi salvare: Spania, Marea Britanie, Qatar şi Emiratele Arabe Unite. Marocul a mai primit oferte de ajutor din Statele Unite, Tunisia, Turcia și Taiwan. Decizia cu privire la ce oferte să accepte este condiționată însă de politicile de suveranitate și geopolitică. Între Franța și Maroc sunt relații tensionate, în contextul apropierii dintre președintele francez Emmanuel Macron de Algeria.
Între timp, însă, turiștii continuă să sosească în Maroc. La Marrakesh orașul istoric, străinii vor să vină să-și petreacă vacanța și spun că nu se tem.
”Nu trebuie să ne oprim să venim. Indiferent de ceea ce s-a întâmplat în țară. Trebuie să-i susținem. Nu trebuie să nu venim, trebuie să susținem turismul. Pe mine nu mă împiedică nimic. Din contră, trebuie să susținem țara”, spun turiștii.
Luna viitoare, orașul Marrakesh ar trebui să găzduiască adunarea generală a Băncii Mondiale și a Fondului Monetar Internațional.
Bilanțul cutremurului devastator din Maroc a depășit 2.100 de morți și 2.400 de răniți
Bilanțul cutremurului devastator din Maroc a depășit 2.100 de morți și 2.400 de răniți, mulți în stare foarte gravă. Supraviețuitorii au înnoptat pentru a treia oară pe străzi. O replică cu magnitudinea de 3,9 grade a avut loc, în timp ce oamenii se rugau pentru victimele seismului. În unele sate, localnicii au rămas izolați, fără apă și mâncare.
Regele Marocului a decretat trei zile de doliu național. Nu sunt români printre victimele cutremurului, anunță Ministerul Afacerilor Externe din București.
Salvatori, pompieri și voluntari caută supraviețuitori printre ruine. Localnicii care au rămas în viață dau și ei o mână de ajutor. Operațiunile sunt însă extrem de dificile, oamenii folosesc doar târnăcoape și mută piatră cu piatră. Cei scoși de sub dărâmături sunt însă, de multe ori, foarte grav răniți. Spitalele sunt copleșite de numărul mare de pacienți.
Cutremurul a afectat mai multe sate de munte care au devenit greu accesibile. Ajunși acolo, pompierii i-au găsit pe localnici speriați, flămânzi și însetați.
Turiștii veniți în Maroc pentru a-și petrece vacanța încearcă să-i ajute pe sinistrați
Epicentrul seismului a fost în apropiere de cea mai populară destinație turistică din Maroc, orașul Marrakesh, care a fost grav afectat de cutremur. Multe clădiri din centrul vechi s-au prăbușit. Moscheea Kutubiyya, construită în secolul al XII-lea, a fost avariată. În imaginile postate pe rețelele de socializare se vede și cum au fost deteriorate faimoasele ziduri roșii care înconjoară orașul, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.
Întreaga lume s-a solidarizat cu Marocul, care este și cea mai apropiată țară de Europa. Turcia, stat devastat de cutremure în februarie, s-a numărat printre națiunile care și-au exprimat sprijinul. Iar Algeria, care a rupt legăturile cu Maroc în 2021, după escaladarea tensiunilor dintre țările concentrate pe conflictul din Sahara de Vest, a declarat că își va deschide spațiul aerian pentru zboruri umanitare și medicale.
Spania trimite echipe de salvare în Maroc după seismul devastator
Spania va trimite echipe de salvare şi va oferi sprijin Marocului lovit de un seism devastator, după ce a primit o cerere oficială de ajutor din partea Rabatului, a anunţat duminică ministrul spaniol de Externe, Jose Manuel Albares, relatează Agerpres.
"Este un semn al solidarităţii spaniole şi al sentimentului de prietenie care uneşte popoarele spaniol şi marocan", a declarat ministrul în timpul unui interviu acordat Radio Catalunya, precizând că a primit duminică dimineaţa un apel telefonic de la omologul său marocan prin care îi solicita ajutor.
"Vom acorda atât de mult ajutor de cât are nevoie Marocul. Vom mobiliza mai întâi echipele de căutare şi salvare, deoarece este urgent să găsim cât mai mulţi oameni în viaţă pentru a-i salva", a mai spus el.
"Când va veni momentul reconstrucţiei, vom fi de asemenea acolo", a adăugat şeful diplomaţiei spaniole.
Ministrul nu a oferit alte detalii. Însă, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Interne spaniol, guvernul de la Madrid intenţionează să trimită "imediat" 65 de membri ai Unităţii Militare de Urgenţă (UME) în Maroc.
UME este un corp al armatei spaniole specializat în gestionarea dezastrelor naturale.
O unitate a UEM a fost trimisă în Turcia în februarie după un seism devastator şi a ajutat la salvarea a şase persoane, între care o mamă şi cei doi copii ai ei, potrivit Ministerului spaniol al Apărării.
Seismul, cel mai puternic care a lovit Marocul până în prezent, s-a soldat cu cel puţin 2.012 de morţi şi 2.059 de răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ oficial.
Cutremurul, cu magnitudinea 6,8, a fost înregistrat vineri la ora 23:11 locală (22:11 GMT), potrivit Institutului American de Geofizică (USGS).
Papa Francisc s-a rugat pentru victimele seismului devastator din Maroc
Papa Francisc s-a rugat duminică pentru victimele seismului din Maroc şi şi-a exprimat solidaritatea cu poporul marocan, afectat de cel mai devastator cutremur întregistrat în această ţară în ultimii peste 60 de ani, relatează Agerpres.
"Mă rog pentru cei răniţi, pentru cei care şi-au pierdut viaţa, atât de mulţi dintre ei, şi pentru rudele lor", a afirmat papa Francisc, adresându-se credincioşilor adunaţi în Piaţa Sfântul Petru.
El le-a mulţumit, de asemenea, echipelor de salvare pentru eforturile lor de a ajuta victimele cutremurului soldat cu peste 2.000 de morţi.
"Suntem alături de poporul marocan", a mai spus suveranul pontif.
Un nou bilanț: Peste 2.000 de persoane au murit
Cel puțin 2.012 persoane au murit în urma cutremurului, a anunțat sâmbătă seara Ministerul de Interne din Maroc. Alte cel puțin 2.059 de persoane au fost rănite - 1.404 în stare critică - a precizat ministerul, potrivit Associated Press.
Regele Marocului, Mohammed al VI-lea, a ordonat forțelor armate să mobilizeze echipe specializate de căutare și salvare și un spital chirurgical de campanie, potrivit unui comunicat al armatei.
Marocul va ține trei zile de doliu național, a anunțat agenția oficială de presă MAP.
Liderii mondiali s-au oferit să trimită ajutoare sau echipaje de salvare, în timp ce condoleanțe au sosit din partea țărilor din Europa, Orientul Mijlociu și de la summitul Grupului celor 20 din India. Președintele Turciei, care a pierdut zeci de mii de oameni în urma unui cutremur masiv la începutul acestui an, s-a numărat printre cei care au propus asistență. Franța și Germania, cu populații mari de origine marocană, s-au oferit, de asemenea, să ajute, iar liderii Ucrainei și Rusiei și-au exprimat sprijinul pentru marocani.
Cutremurele sunt relativ rare în Africa de Nord. Lahcen Mhanni, șeful Departamentului de monitorizare și avertizare seismică din cadrul Institutului Național de Geofizică, a declarat pentru 2M TV că seismul a fost cel mai puternic înregistrat vreodată în regiune.
Bilanțul victimelor, în creștere
Bilanţul provizoriu al seismului violent care a lovit Marocul în noaptea de vineri spre sâmbătă a fost revizuit în creştere, ajungând la 1.037 de morţi, a anunţat Ministerul de Interne marocan, informează AFP.
De asemenea, în seism au fost rănite 1.204 de peroane, "dintre care 721 sunt într-o stare critică", a adăugat ministerul într-un comunicat.
UPDATE ORA 10.27 Bilanţul victimelor în urma puternicului seism din Maroc a crescut la 632 de morţi
Un cutremur rar și puternic a lovit Marocul vineri noaptea târziu, ucigând sute de oameni și distrugând clădiri din satele din Munții Atlas până în orașul istoric Marrakech, potrivit AP.
Marocul a fost lovit de un cutremur devastator, soldat cu cel puțin 820 de decese și 672 de persoane rănite, iar bilanțul se așteaptă să crească, potrivit unui recent raport oficial al Ministerului de Interne.
Imaginile distribuite de locuitorii din Maroc prezintă clădiri transformate în dărâmături și praf, iar porțiuni din celebra zidărie roșie care înconjoară orașul vechi din Marrakech, recunoscut ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, a suferit avarii substanțiale.
Oamenii și-au părăsit locuințele și stau sub cerul liber de teama posibilelor replici.
Primarul unui oraș situat în proximitatea epicentrului cutremurului a transmis că mai multe locuințe din orașele învecinate s-au prăbușit parțial sau integral, iar alimentarea cu energie electrică și accesul la drumuri au fost afectate în anumite zone.
Conform Ministerului de Interne, cele mai serioase pagube s-au înregistrat în afara perimetrului urban.
Presa locală a relatat că drumurile care duc spre regiunea montană în jurul epicentrului sunt blocate de vehicule și pietre prăbușite, ceea ce îngreunează eforturile de salvare
Autoritățile române, în contact strâns cu autoritățile marocane
Autorităţile române sunt în contact strâns cu autorităţile marocane şi sunt gata să ofere asistenţă, a anunţat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu.
"În urma cutremurului devastator din Maroc, autorităţile române sunt în contact strâns cu autorităţile marocane şi sunt gata să ofere asistenţă.
Gândurile mele se îndreaptă către victime şi familii îndoliate şi către salvatorii curajoşi care lucrează împotriva cronometrului", a scris prim-ministrul României, într-o postare pe Twitter.
Folowing the devastating earthquake in 🇲🇦Morocco, t/ 🇷🇴 Romanian authorities are in close contact with t/ Moroccan authorities & ready to offer assistance.
— Marcel Ciolacu (@CiolacuMarcel) September 9, 2023
My thoughts go to t/ victims & bereaved families, and to t/ brave rescuers that are working against t/clock. @ChefGov_ma
Și preşedintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă un mesaj de compasiune în contextul puternicului seism.
"Întristat de dezastrul care a avut loc aseară în Maroc. Gândurile noastre sunt la familiile celor care şi-au pierdut viaţa în această tragedie. Dorim însănătoşire grabnică răniţilor", a scris Klaus Iohannis, pe Twitter.
Saddened by the disaster which took place last night in #Morocco. Our thoughts are with the families of those who lost their lives in this tragedy. We wish a speedy recovery to the wounded.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) September 9, 2023
Un nou bilanț: peste 600 de persoane au murit
Seismul a provocat moartea a 632 de persoane, potrivit Ministerului de Interne. Potrivit aceleiaşi surse, 329 de persoane au fost rănite, dintre care 51 se află în stare gravă.
Conform media marocane, acesta este unul dintre cele puternice seisme care au lovit regatul până acum.
Centrul regional de transfuzie sanguină din Marrakech a lansat un apel către locuitori să se prezinte sâmbătă în sediile sale pentru a dona sânge răniţilor.
Premierul indian Narendra Modi, gazda summitului G20 reunit în acest weekend la New Delhi, a adresat condoleanţele sale rudelor victimelor puternicului cutremur, declarându-se într-un mesaj pe X (fostul Twitter) "extrem de afectat de pierderile de vieţi".
Cancelarul german Olaf Scholz a adresat şi el un mesaj de condoleanţe după acest cutremur "devastator", evocând "ştiri teribile venind din Maroc".
Știrea inițială
În urma cutremurului au fost înregistrați 296 de morţi şi 153 de răniţi, potrivit unui bilanţ oficial provizoriu publicat de Ministerul de Interne, relatează AFP, citată de Agerpres.
"Conform unui bilanţ provizoriu, acest cutremur a dus la moartea a 296 de persoane în provinciile şi comunele al-Haouz, Marrakech, Ouarzazate, Azilal, Chichaoua şi Taroudant", a indicat ministerul într-un comunicat de presă.
Potrivit aceleiaşi surse, 153 de persoane au fost rănite şi internate în spital.
Cutremurul a fost înregistrat la scurt timp după ora locală 23:00, la sud-vest de oraşul turistic Marrakech, la 320 de kilometri la sud de capitala Rabat.
Adâncimea cutremurului cu magnitudinea 6,8 pe scara Richter a fost estimată la 18,5 kilometri, potrivit Institutului American de Geofizică (USGS). Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnică (CNRST), cu sediul la Rabat, a indicat, la rândul său, că seismul a avut o magnitudine de 7 grade pe scara Richter şi că epicentrul său a fost situat în provincia Al-Haouz.