Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Antony Blinken spune că "a venit timpul" ca Suedia să adere la NATO

"A venit timpul" pentru ca Suedia să adere la NATO, a declarat marţi secretarul de stat american Antony Blinken, după luni de blocaj cauzat de Turcia şi Ungaria, informează AFP.

La două zile după realegerea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, principalul obstacol pentru această aderare, şeful diplomaţiei americane a reiterat apelul Washingtonului de a finaliza rapid aderarea Suediei, cu ocazia unei vizite în această ţară nordică.

Blinken cere Ungariei și Turciei să ratifice aderarea Suediei la NATO

"Îndemnăm Turcia, la fel şi Ungaria, să ratifice această aderare pe cât de repede posibil. Nu sunt motive pentru a cere timp suplimentar", a spus Blinken în cadrul unei conferinţe de presă alături de prim-ministrul suedez Ulf Kristersson la Lulea, în nordul Suediei.

SUA doresc ca această aderare să fie finalizată "înainte de summitul NATO de la Vilnius", care va avea loc pe 11-12 iulie.

"Nu avem îndoială că aşa se va întâmpla, că aşa trebuie să se întâmple şi noi ne aşteptăm ca acest lucru să se întâmple", a insistat Blinken, ce urmează să participe miercuri la o reuniune comercială între SUA şi Uniunea Europeană.

Una dintre posibilele căi pentru rezolvarea impasului în care se află candidatura suedeză la NATO este un acord între Washington şi Ankara asupra livrării de avioane de luptă F-16 Turciei.

"Acestea sunt subiecte distincte", a afirmat Blinken, în timp ce preşedintele american Joe Biden părea să fi legat cele două probleme, într-o discuţie pe care a avut-o luni cu Erdogan.

"Însă ambele sunt vitale, în opinia noastră, pentru securitatea europeană", a subliniat secretarul de stat american, în condiţiile în care exportul de avioane de vânătoare este până acum blocat de parlamentari americani.

Mai devreme în timpul serii de marţi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat drept "absolut posibilă" aderarea Suediei înainte de summitul de la Vilnius, în pofida blocajelor turc şi ungar de până acum. Cu toate acestea, nu sunt "garanţii" în acest sens, a recunoscut Stoltenberg.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE