Cehii sunt chemați la urne vineri și sâmbătă pentru a-și alege viitorul președinte.
Sunt opt candidați în cursă și, aproape sigur, va avea loc un al doilea tur de scrutin în cursul lunii, deoarece sondajele de opinie sugerează egalitate între fostul prim-ministru Andrej Babiš, șeful în retragere al armatei Petr Pavel și fostul rector Danuše Nerudová.
Controversele îi urmăresc pe fiecare dintre principalii candidați de luni de zile și, în condițiile în care aproximativ un sfert dintre alegători sunt încă nehotărâți după începerea votului anticipat, evenimentele din această săptămână ar putea înclina cursa.
Andrej Babiš, un populist miliardar care și-a atenuat recent retorica anti-imigrație și anti-UE, a primit o lovitură de ultimă oră atunci când a fost achitat luni în urma unui proces de corupție care a durat luni.
Petr Pavel și Danuše Nerudová revendică mantia respectabilă și liberală și speră să atragă masa de alegători centriști care l-au alungat pe Babiš de la guvernare la ultimele alegeri generale din 2021.
În cel mai recent sondaj al său, Median, un institut de sondaje local, îl plasează pe Pavel în frunte cu 29,5%, cu aproximativ trei puncte procentuale în fața lui Babiš, aflat pe locul al doilea. Însă Ipsos, un alt grup de sondare, îl are pe Babiš în față cu 0,8 puncte procentuale.
În ambele sondaje, fostul rector Nerudová se află puțin în urma celor doi bărbați, dar se află cu mult în fața altor șase candidați care au fiecare mai puțin de 5%.
Deoarece niciunul dintre candidați nu are șanse să obțină mai mult de 50% din voturi, un tur doi mai târziu în cursul lunii între Babiš și Pavel pare cel mai probabil rezultat, potrivit lui Vladimíra Dvořáková, politolog la Universitatea Tehnică Cehă din Praga, scrie euronews.com.
Danuše Nerudová, fără experiență politică, susținută de alegătorii tineri
Dar Nerudová, în vârstă de 43 de ani și populară în rândul alegătorilor mai tineri, are încă o șansă de a deveni prima femeie și cea mai tânără șefă de stat a Republicii Cehe, a adăugat Dvořáková.
Nerudová conducea unele sondaje de opinie în noiembrie și prezentase o imagine curată, dar și-a văzut sprijinul scăzând oarecum de când Universitatea Mendel, unde a fost cel mai tânăr rector din istorie, a lansat o investigație privind validitatea doctoratelor acordate studenților străini sub supravegherea sa.
Ea s-a confruntat, de asemenea, cu întrebări legate de competența sa ca rector, precum și de lipsa sa de experiență politică, deoarece nu a mai deținut niciodată o funcție aleasă.
În ciuda acestui fapt, ea a construit o „campanie extrem de eficientă și susținută" și s-a impus „ca un simbol al schimbării, al reînnoirii și al modernității, în ciuda sau poate din cauza experienței politice sau diplomatice limitate", a declarat pentru Euronews.com Sean Hanley, profesor asociat de politică din Europa Centrală și de Est la University College London.
„Țara noastră a fost gestionată ca o companie timp de opt ani", a declarat Nerudová într-un discurs recent, făcând referire la un comentariu făcut de Babiš, care a declarat că va conduce Republica Cehă ca o companie după ce a devenit prim-ministru în 2017.
„Dar țara noastră nu poate fi gestionată ca o companie și, apropo, nici măcar ca o unitate militară", a adăugat ea, într-o aluzie la adresa celuilalt rival al său, Pavel, care a ocupat recent funcția de președinte al Comitetului Militar al NATO
„Țara noastră trebuie să fie gestionată ca o familie", a declarat ea.
Petr Pavel, fost membru al Partidului Comunist, susținător major al NATO
Fostul șef al armatei, Pavel, a fost, de asemenea, urmărit de controverse legate de trecutul său în armata cehoslovacă din perioada comunistă.
Înainte ca acest sistem să se prăbușească în 1989, Pavel a fost membru de partid al Partidului Comunist, lucru pe care îl recunoaște cu ușurință, spunând că acest lucru era necesar pentru oricine dorea să avanseze în rândurile armatei la acea vreme.
Cu toate acestea, el s-a confruntat cu acuzații, inclusiv din partea unor foști colegi, că a fost mai apropiat de autoritățile comuniste decât recunoaște acum. Unii au afirmat chiar că a fost antrenat pentru a spiona țările NATO, lucru pe care el îl neagă.
Un susținător major al NATO și al sprijinului țării sale pentru Ucraina în războiul acesteia împotriva Rusiei, Pavel a fost întrebat anul trecut de un jurnalist local dacă, în calitate de soldat cehoslovac, ar fi plecat la război împotriva țărilor NATO în cazul în care Războiul Rece s-ar fi încins.
„Un soldat își apără țara și oamenii care trăiesc în ea", a răspuns el.
Acuzațiile greu de reținut că Babiš ar fi fost colaborator al serviciilor secrete în timpul perioadei comuniste cehoslovace au reapărut, de asemenea, în timpul acestei campanii.
Fostul premier Andrej Babiš, achitat de acuzațiile de corupție cu câteva zile înaintea alegerilor
Cu o doză de ironie, Babiš, persoana cea mai urmărită de scandal, a primit o mână de ajutor în această săptămână.
Acuzațiile de corupție îl înconjoară de ani de zile, inclusiv în timpul mandatului său de prim-ministru între 2017 și 2021. Înainte de a intra în politică în 2011, miliardarul și-a construit compania Agrofert în primele zile tumultoase ale postsocialismului, transformând-o într-unul dintre cele mai mari conglomerate din țară.
Dar a fost acuzat că și-a scos ferma "Cuibul de barză" din holdingul Agrofert pentru ca aceasta să devină eligibilă pentru subvenții de milioane de euro din partea Uniunii Europene.
Un proces a fost deschis de procurorii de stat la sfârșitul anului trecut. Dar la 9 ianuarie, cu doar cinci zile înainte de deschiderea urnelor, Babiš și un asociat de afaceri au fost achitați, o schimbare care i-ar putea da o ușoară lovitură în sondaje, potrivit analiștilor.
Ulterior, el a zburat la Paris pentru a avea o întâlnire cu președintele francez Emmanuel Macron, o decizie care a făcut ca unele instituții media cehe să pună la îndoială judecata lui Macron.
"Aceste imagini îl pot ajuta să pară un lider, om de stat și om de afaceri respectat, ceea ce Babiš are nevoie pentru a compensa lipsa sa de abilități oratorice și reputația stigmatizată", a declarat Filip Kostelka, profesor la Institutul Universitar European.
Babiš susține că procesul a fost o vânătoare de vrăjitoare politică, iar procurorii ar putea încă să facă apel la verdict. Iar procesul local a fost ținut separat de un audit anterior al Comisiei Europene, care a constatat că Babiš, pe vremea când era prim-ministru, a încălcat normele privind conflictul de interese și a influențat alocarea de subvenții pentru conglomeratul de afaceri pe care l-a construit.
Actualul prim-ministru ceh, Petr Fiala, a insinuat că Babiš candidează la președinție doar pentru a obține imunitatea pe care i-o conferă aceasta.
În ciuda scandalului, precum și a faptului că Babiš se prezintă rar în parlament în aceste zile - chiar dacă partidul său ANO este cel mai mare grup de opoziție - dar acest lucru nu a descurajat un nucleu loial de susținători, mulți dintre ei beneficiind de cei cinci ani în care a fost prim-ministru.
„Sunt în mare parte oameni mai în vârstă care au construit o relație foarte puternică cu Babiš. Guvernul său a mărit cu generozitate pensiile în trecut. El vorbește un limbaj foarte popular", a declarat Lubomír Kopeček, profesor de științe politice la Universitatea Masaryk.
Ce putere are președintele Cehiei
Președinții cehi, în calitate de șefi de stat, ar trebui să îndeplinească un rol mai mult ceremonial. Dar președintele demisionar Miloš Zeman - care trebuie să demisioneze deoarece a atins limita de două mandate și care se află într-o stare de sănătate foarte proastă încă de anul trecut - a fost mult mai activ decât predecesorii săi.
El a fost un intermediar cheie pentru interesele chineze și rusești în țară, a intrat în conflict cu serviciile de informații pentru a stabili dacă Rusia s-a aflat în spatele unei explozii la un depozit militar ceh în 2014 și s-a implicat frecvent în politică amenințând cu dreptul de veto la legislația progresistă.
Pavel a declarat că, dacă va fi președinte, nu va pune veto la nicio lege care permite căsătoriile între persoane de același sex, spre deosebire de Zeman, care anul trecut a declarat că o va face.
Plecarea lui Zeman va întruchipa, de asemenea, transformările recente din politica cehă.
În calitate de lider al fostului puternic partid social-democrat (ČSSD), el a fost președinte al Camerei Deputaților din 1996 până în 1998, când a devenit prim-ministru pentru un mandat de patru ani. Aflat din prima linie a politicii timp de un deceniu, a revenit ca președinte în 2013.