În Croația sunt săptămâna aceasta alegeri parlamentare anticipate, finalul unei campanii marcată de replici acide între premier și președinte, oponenți politici. Divergențele între cei doi au provocat o criză semnificativă în țara balcanică, stat membru al Uniunii Europene și NATO.
Scrutinul de miercuri va opune Uniunea Democrată Croată, aflată la guvernare și condusă de premierul în exercițiu, unei alianțe de partide centriste și de stânga condusă neoficial de președintele populist, alături de Partidul Social Democrat. Majoritatea sondajelor preelectorale prevăd o victorie confortabilă a partidului premierului, dar fără suficiente locuri pentru a conduce singur. Opoziția de stânga ar putea beneficia de nemulțumirea față de inflația ridicată.
Zarko Puhovski, analist politic: ”Subiecte legate de lucruri precum economia, afacerile externe, afacerile interne, securitatea, problemele sociale, au dispărut complet din discursul public. Și totul se reduce doar la faptul dacă preferi un lider politic sau altul. Pentru o țară, pentru o națiune care nu are multă cultură politică, care nu are prea multă tradiție democratică, acest lucru reprezintă câțiva pași înapoi, în opinia mea. De aceea aceste alegeri sunt o experiență proastă.”
Fiecare formațiune politică are susținători fideli, iar cei ai partidului guvernamental cer continuitate.
Igor Dundjer, manager al pieței fermierilor din oraș: ”Ei bine, mi-ar plăcea să văd că lucrurile continuă să meargă în același mod ca în ultimii patru ani. Cred că Andrej Plenkovic va deveni următorul prim-ministru și că va continua ce a început.”
Alegătorii, dezamăgiți de clasa politică
Pentru croații neimplicați în activismul de partid, nu politica este relevantă, ci costul vieții de zi cu zi. În plus, multele acuzații de corupție și scandalurile ajunse și în tribunal îi obosesc pe alegători.
Stefica Marinkovic, pensionar din Zagreb: ”Sunt atât de multe probleme, aș putea să vă vorbesc la nesfârșit. Dar situația este foarte rea, mai ales în ceea ce privește corupția și nivelul de trai.”
Analiștii politici amintesc de multele mize ale alegerilor parlamentare. Dacă partidul premierului rămâne la putere, țara s-ar bucura de o stabilitate politică relativă și va continua pe cursul pro-occidental în sprijinirea Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei. Aceiași analiști spun că un succes pentru social-democrați ar putea deschide spațiu pentru o influență pro-rusă mai puternică în țară, asemănătoare cu situația din Ungaria și Slovacia.