Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri locale boicotate în Kosovo. Principalul partid al sârbilor kosovari le cere alegătorilor să nu meargă la vot

Duminica aceasta vor avea loc alegeri locale în Kosovo. Acestea vor fi însă boicotate de principalul partid al sârbilor kosovari, care sunt majoritari în zonă. În cazul unei prezențe foarte reduse la urne, așa cum se estimează, scrutinul se va repeta.

Euronews Serbia a realizat un sondaj printre kosovari, din care reiese că o mare parte dintre votanții sârbi nu va merge la urne.

”Nimeni nu va merge la vot, de ce m-aș duce eu?”, spune un bărbat.

Reporter: ”Credeți că sârbii vor vota?”

”Cu siguranță nu. Poate că nici nu se va mai ține scrutinul, din cauza neregurilor și lipsei de legitimitate. Poate ar fi mai bine să aștepte pentru mai târziu, când va fi mai sigur”, a mai adăugat bărbatul.

Prim-ministrul din Kosovo a declarat că organizarea alegerilor este necesară pentru ca instituțiile democratice să funcționeze normal. Cu toate acestea, și el se așteaptă la o prezență scăzută la vot.

Albin Kurti, premierul Kosovo: ”Este imposibil de tolerat în continuare amânarea alegerilor, din 10 decembrie anul trecut. Nu putem tolera un vid în instituții.”

Când sârbii au abandonat instituțiile din cauza tensiunilor cu etnicii musulmani, în administrație a rămas un vid de putere. Guvernul Serbiei spune că alegerile nu vor fi legitime, dacă procentul votanților va fi extrem de mic, ceea ce va duce la organizarea unui nou tur de scrutin. Legislația nu prevede însă un prag în ceea ce privește participarea la vot.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE