China se pregătește să îl realeagă pe președintele Xi Jinping în fruntea Partidului Comunist pentru a treia oară.
La al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez participă aproape 2.300 de delegați. Voturile par să fie simple formalităţi și decise în avans, după hotărârile luate în Biroul politic şi Comitetul permanent.
Este de așteptat ca liderul chinez să modifice normele existente și chiar să-și aroge putere pe viață la conducerea acestei țări. În vârstă de 69 de ani, Jinping refuză să se pensioneze, deși regula este ca la 68 de ani să se retragă din viața politică. Xi a intrat în rândurile Uniunii Tineretului Comunist Chinez în 1971, în Partidul Comunist Chinez în 1974, iar în 2012 a preluat puterea Chinei.
Zece ani cu Xi Jinping la conducerea Chinei
În deceniul sub conducerea lui Xi Jinping, China a creat cea mai mare marină militară din lume, a restructurat cea mai mare armată profesionistă şi a dezvoltat un arsenal nuclear şi de rachete îngrijorător pentru adversari, relatează Agerpres.
În ultimii zece ani, China, Filipinele şi Vietnamul şi-au dublat bugetele pentru apărare, iar Coreea de Sud, India şi Pakistanul nu sunt departe de ritmul respectiv. Chiar şi Japonia a prezentat anul acesta un buget militar record, punând capăt rezervei tradiţionale, pe motiv că mediul de securitate este "tot mai violent".
În 2013, când Xi Jinping a devenit comandant suprem, reformele erau deja în curs. Procesul începuse anii 1990, sub preşedinţia lui Jiang Zemin - care fusese impresionat de performanţele militare americane în războiul din Golf - când s-a produs cea de-a treia criză în Strâmtoarea Taiwanului. Însă abia după venirea la putere a lui Xi eforturile respective au început cu adevărat să se reflecte în capacităţi, apreciază consultantul strategic Alexander Neill, citat de AFP.