Transportatorii și agricultorii sunt hotărâți să continue protestul spontan care are loc de o săptămână. În direct la Euronews România, Mircea Medan, unul dintre reprezentanții transportatorilor, a declarat că ”nu are nimeni încredere în promisiunile Guvernului. E ca povestea cu lupul”.
La rândul său, Marius Micu, vicepreședinte al asociației pentru fermieri Copa-Cogeca, a atras atenția că dacă guvernanții nu vor găsi soluții pentru revendicările agricultorilor și transportatorilor, atunci oamenii amenință că vor cere organizarea unui protest autorizat.
”Noi ca organizații profesionale în urma invitației Ministerului Agriculturii de săptămâna trecută de la începerea protestelor, instituțional am primit o solicitare ca în data de 15, luni să avem o întâlnire la Ministerul Agriculturii în care să venim cu solicitările care provoacă nemulțumirile.
Noi am avut mai multe solicitări decât cele 13 aprobate. (...) Am ieșit cu 13 puncte pe care le considerăm bine venite în momentul acesta. (...)
Dacă vom veni cu lista de solicitări și acestea nu își vor găsi rezolvarea și nu vor fi asumate în mod pragmatic, noi vom organiza un protest autorizat. Atunci am considerat în urma întâlnirii de luni că pentru moment, așteptăm să dăm termenul cuvenit Ministerului Agriculturii, implicit Guvernului României, pentru a duce la îndeplinire promisiunile cu termenele asumate, moment la care vom reveni asupra deciziei”, a declarat Marius Micu, vicepreședinte al Copa-Cogeca, la Euronews România.
De altfel, Micu a precizat că le-a recomandat membrilor organizației sale ”să aștepte perioada care a fost asumată de Ministerul Agriculturii, iar la momentul respectiv noi vom autoriza un protest”:
”Dar decizia - nici nu am recomandat să se iasă sau să nu plece - rămâne a fermierilor care sunt în stradă”, a spus Marius Micu.
Transportator, despre oprirea protestelor: ”Strada a decis să se continue”
La rândul său, Mircea Medan, reprezentant al transportatorilor, a precizat că a participat la discuțiile purtate la mai multe ministere, inclusiv la cel al Agriculturii, însă nu le poate cere agricultorilor sau transportatorilor să oprească mitingurile.
”Nu putem decide noi. Asta decide strada. Strada a decis să se continue și să se susțină reciproc. Să rămână fermierii alături de transportatori și transportatorii alături de fermieri.
Am văzut că apar în spațiul public tot felul de dezinformări referitor la declarația domnului ministru (al Agriculturii, n.red) dacă consideră că am fost anarhiști sau agitatori, de ce a fost de acord să se întâlnească cu noi sâmbătă?”, a spus Medan.
Mircea Medan: Pentru anumite modificări financiare, la Ministerul de Finanțe nu am găsit nicio înțelegere
Mai mult, Mircea Medan a explicat că lista cu revendicări conține, de fapt, solicitări ale oamenilor care au ieșit în stradă.
”Pentru toate revendicările care au venit din partea transportatorilor, o parte au fost soluționate cu un termen de 30 de zile de soluționare de către ministrul Sorin Grindeanu. E vorba despre ale măsuri privind tranzitul prin vămi, deplasarea cântarelor din zona vămilor la 15 kilometri penru fluidizarea traficului, linii separate pentru transportatorii UE față de cei non-UE, adică ceea ce ține de infrastructură.
Celelalte măsuri care implică bani și anumite modificări financiare la Ministerul de Finanțe nu am găsit nicio înțelegere. Majoritatea acestor revendicări domnul Boloș a spus că sunt jaloane în PNRR și nu pot fi modificate.
În acest context în care eliminarea e-Factura, știți că la nivelul României sunt peste 250 de firme mici și mijlocii care nu se pot încadra în e-factura pentru că oamenii nu au cunoștințe de IT. AU probleme efectiv să folosească sistemul de e-factură
La fel, acea limită de 60.000 de euro și impozitarea cu 3%. E o măsură, o suprataxare mult prea mare care ne duce în faliment”, a mai spus Medan.
AUR și SOS au încercat să se alăture protestelor de mai multe ori
”Au fost trei sau patru tentative de penetrare a mitingului efectiv de către cei de la AUR și cei de la SOS, dar am avut sprijinul jandarmilor. Organizarea a fost impecabilă din punctul acesta de vedere și nu le-a permis accesul în rândul celor care protestau”, a mai menționat Mircea Medan, la Euronews România.
Reprezentantul transportatorilor a spus că e dispus să protesteze chiar și jumătate de an, deoarece, în caz contrar, ar fi nevoit să-și bage firma în faliment.
”E un protest spontan. Dacă mă întorc acasă, singura soluție pentru mine e să bag firma în faliment. Va intra în faliment 100%. (...)
Nu ne încadrăm în acel plafon de 60.000 de euro. Plafonul trebuie să fie cel vechi - minim 500.000 de euro cu impozit de 1% pe microîntreprindere. De la 1% la 3% e o creștere de 300% pe care firmele nu și-o pot acoperi din veniturile din transport.
Pe de altă parte, creșterile la asigurări au fost fenomenale. Se ajunge ca la un cap tractor într-o zi să ai 9.500 de lei, a doua zi să ai 15.000 de lei, apoi 22.500 de lei nejustificat”, a mai spus Medan.
Transportator: Cu siguranță nu avem încredere în promisiunile Guvernului
De altfel, transportatorul a amintit că Guvernul a dat ordonanță de urgență cu scopul de a crește salariile profesorilor, însă crede că măsura nu a fost pusă în aplicare.
”Cu siguranță nu avem încredere în promisiunile Guvernului. Nu are nimeni încredere în promisiunile Guvernului. E ca și povestea cu lupul. S-a strigat de atâtea ori lupul încât atunci când vine lupul, nu mai credem că vine lupul.
Trebuie să vină cu măsuri concrete de relansare economică”, a concluzionat el.