În timp ce Israelul a marcat recent o lună de la atacurile teroriste ale Hamas, Europa comemorează astăzi 85 de ani de la teribila Noapte de cristal, atunci când naziștii au comis un adevărat pogrom împotriva evreilor. Sute de oameni au fost uciși în bătaie în mai multe localități din Germania și Austria. Zeci de mii au fost duși în lagărele de concentrare. La aproape un secol de la aceste orori, actele de antisemitism din Europa și din întreaga lume s-au înmulțit, potrivit datelor Comisiei Europene.
Oroarea s-a produs în perioada 9-13 noiembrie 1938 și a rămas în istorie cu denumirea de Kritsallnacht, Noaptea de cristal sau Noaptea sticlei sparte. Naziștii -atât civili, cât și trupe SS- au spart cu bâtele vitrinele magazinelor deținute de evrei, le-au devastat casele și au incendiat sinagogile. În jur de 400 de evrei au fost uciși în bătaie în mai multe orașe și sate din Germania și Austria, la ordinul regimului condus de Adolf Hitler. În jur de 30.000 de evrei au fost duși în lagărele de concentrare. Un an mai târziu avea să izbucnească Al Doilea Război Mondial.
Povestea unui martor
Herbert Traube are 99 de ani și fost martor al ororii. Avea 14 ani și trăia în Viena. A fost arestat, împreună cu părinții săi. Au fost duși în lagăre de concentrare unde și-a pierdut mama și tatăl.
Herbert Traube, supraviețuitor Holocaust: ”Am fost martor la ceea ce numim Noaptea de Cristal. Am fost acolo. Eram în Viena în acea perioadă. Mi se repeta des: <niciodată din nou>. A fost un leitmotiv în toate discursurile, vreme de decenii. Văd acum că există o resurgență (a actelor antisemite n.r) și, mai important, ceea ce mă supără cu adevărat este să văd că nu există o reacție populară masivă împotriva acestui lucru.”
Claudia Roth, ministrul german al Culturii: ”Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a lupta împotriva antisemitismului. Pentru mine este o rușine că, în Germania, evreilor le este teamă să își trimită copiii la școală, că le este teamă să poarte kippah, că le este teamă să meargă la sinagogă, deoarece sinagogile sunt atacate. Au fost atacate în Berlin și în alte părți.”
Herbert Traube, supraviețuitor Holocaust: ”Singurul lucru pe care îl putem face este să încercăm ceea ce eu încerc să fac, să vorbim cu oamenii, mai ales cu tinerii, și să îi convingem că noi, evreii, suntem la fel ca toți ceilalți oameni, la fel ca arabii.”
După atacurile teroriste ale Hamas de la 7 octombrie, în care peste 1.400 de israelieni și străini au fost uciși, autoritățile din Franța, Germania, Marea Britanie și alte state europene au înregistrat o explozie a actelor antisemite. Casele evreilor au fost vandalizate, fiind marcate cu steaua lui David. Comisia Europeană a promis măsuri pentru combaterea antisemitismului.