Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

23 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Un supraviețuitor spune că tinerii întreabă lucruri ciudate

Se împlinesc 23 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, comise de gruparea teroristă Al-Queda în Statele Unite. Aproape trei mii de oameni au murit atunci. Cei mai mulți, după prăbușirea Turnurilor Gemene din New York.

Unii dintre supraviețuitori atrag atenția că uitarea se așterne încet peste memoria colectivă a americanilor.

23 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001

11 septembrie 2001 a început pentru Maryanne ca o zi obișnuită de muncă. Biroul ei era într-unul dintre Turnurile Gemene ale World Trade Center. A văzut pe fereastră momentul în care unul dintre avioanele deturnate de teroriștii Al-Qaeda a lovit în plin turnul învecinat.

Maryanne Braverman, supraviețuitoare a atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001: „Când am văzut mingea de foc, mi-am dat seama că se întâmplă ceva anormal și că regulile nu mai funcționează. Așa că le-am spus tuturor să plece. Pur și simplu le-am spus că clădirea de alături este în flăcări și că toată lumea trebuie să plece. Nu știu cum am părut în acel moment, dar mesajul meu a fost ascultat și toți au supraviețuit."

VEZI GALERIA
5 imagini

Pe 11 septembrie 2001, Teroriștii Al-Qaeda au preluat controlul asupra a patru avioane cu pasageri. Două dintre aeronavele deturnate au lovit cele două clădiri emblematice ale metropolei americane, care s-au prăbușit după câteva ore.

Al treilea a lovit clădirea Pentagonului, în Arlington, Virginia. Al patrulea atac, care viza orașul Washington, a eșuat după ce avionul deturnat s-a prăbușit pe un câmp de lângă Shanksville, Pennsylvania. În total, 2.993 de oameni au murit, inclusiv teroriștii.

În memoria victimelor, în New York a fost deschis un muzeu. Maryanne lucrează acolo din 2014. Femeia se declară uimită de faptul că tânăra generație știe atât de puține lucruri despre tragicele evenimente.

Maryanne Braverman, supraviețuitoare a atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001: „Am întâlnit adolescenți care m-au întrebat cum au putut urca în avion teroriștii care aveau cu ei cuțite, pentru ca apoi să poată amenința și ucide pasageri, piloți, cum au putut preia controlul avionului. Le-am explicat că, înainte de atacurile din 11 septembrie, puteai urca în avion cu un cuțit cu lama de până la 12 centimetri lungime."

La Muzeul 11 septembrie din New York, vizitatorii pot asculta mii de înregistrări audio de-ale supraviețuitorilor și pot vedea sute de videoclipuri, multe filmate chiar în ziua în care s-a întâmplat tragedia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE