Aproape șase mii de soldați ucraineni au terminat instrucția în Marea Britanie și vor ajunge pe frontul din sud-estul Ucrainei. Regatul Unit s-a oferit să pregătească în total 19 mii de soldați ucraineni.
Recruții sunt instruiți să manipuleze tehnica militară și să acorde primul ajutor pe câmpul de luptă. Chiar dacă înainte de război cei mai mulți dintre ei nu au activat în domeniul militar, acum speră să capete abilitățile necesare pentru a-și apăra țara.
„Sunt pregătit să ajung pe câmpul de luptă și acolo voi arăta tot ce am învățat aici. Suntem extrem de motivați să ne întoarcem cât mai repede din Marea Britanie, unde am învățat multe pentru a continua lupta. Dorim să revenim în țară și să continuăm lupta,” a explicat un soldat ucrainean.
Mai multe state organizează exerciții de instruire a soldaților
Înainte de întoarcerea în țară, fiecare soldat ucrainean va primi echipament individual de protecție, uniforme și rucsacuri. Totodată, ținând cont de evoluțiile de pe frontul ucrainean, instructorii britanici au schimbat programul de pregătire și acordă o mai mare atenție tehnicilor ofensive, de înaintare, și nu de apărare.
„Sunt extrem de profesioniști, foarte motivați și știu foarte bine că atunci când vor pleca de aici se vor întoarce în prima linie. Așa că sunt dornici să învețe cât mai multe. Atunci când se vor întoarce în Ucraina vor fi cât se poate de letali și gata să lupte. Și, bineînțeles, așa cum ați văzut în estul țării, armata ucraineană înregistrează victorii semnificative. Așa că am schimbat accentul antrenamentului nostru de la o operațiune defensivă, când ei se află într-o poziție statică și încearcă să protejeze teritoriul atacul inamicului, la lupta cu inamicul și câștigarea de noi teritorii,” a explicat Kempley Buchan-Smith, locotenent colonel britanic.
Marea Britanie s-a oferit să instruiască în total 19 mii de militari ucraineni. Exerciții similare de instruire a soldaților organizează și alte state, inclusiv Canada, Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia, Noua Zeelandă, Țările de Jos și Letonia. Săptămâna aceasta, întruniți la Bruxelles, miniștrii apărării din țările NATO, dar și din țările partenere, au decis să sporească ajutorul militar oferit Ucrainei, inclusiv cu sisteme moderne de apărare anti-aeriană.