Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ziua Holocaustului, comemorată în Israel: ”Pentru noi, supravieţuitorii Holocaustului, eroii sunt cei din lagărele de concentrare”

În Israel este marcată Ziua comemorării Holocaustului. Toți oamenii se opresc în loc, și, în tăcere, în vreme ce sirenele sună timp de două minute, cinstesc memoria celor uciși de naziști.

În plin război declanșat de atacul Hamas din 7 octombrie anul trecut, supraviețuitorii Holocaustului spun și acum că se tem pentru viețile lor.

Judith Tzamir este una dintre cei care au scăpat cu viață în urma Holocaustului. S-a născut în Germania și acum trăiește în Israel. Mama ei a abandonat-o în spital, după ce a născut-o în 1943, tocmai pentru a o salva.

”Părinţilor mei le era ruşine că s-au salvat”

A fost crescută de o familie de germani până la patru ani și jumătate și apoi și-a cunoscut părinții biologici. A trăit apoi cu vina de a fi supraviețuit naziștilor.

Judith Tzamir, supraviețuitoare a Holocaustului: Nu am crezut niciodată că sunt supravieţuitoare a Holocaustului, pentru că părinţii mei nu credeau asta. Pentru noi, supravieţuitorii Holocaustului, eroii sunt cei din lagărele de concentrare. Părinţilor mei le era ruşine că s-au salvat. Și cred că și mie mi s-a imprimat un pic din asta.

Judith și-a întemeiat o familie și trăiește și acum într-un kibbutz. Atacul Hamas din toamna anului trecut i-a readus în memorie sentimentul de insecuritate, chiar dacă militanții au fost ținuți la distanță de mica sa localitate.

”Faptul că suntem evrei, încă ne pune viața în pericol”

Judith Tzamir, supraviețuitoare a Holocaustului: După 7 octombrie, m-am răzgândit când am văzut dintr-o dată importanţa amintirii, nu numai pentru lume, ci şi pentru mine. Faptul că suntem evrei încă ne pune viața în pericol, dar trebuie să arătăm lumii că ne vom păstra tradiția și ne vom păstra credința, ceea ce este important pentru noi.

Pe 7 octombrie 2023, militanții Hamas au atacat mai multe localități din Israel. Au ucis circa 1.200 de evrei și au răpit alți 250.

Atacul a declanșat războiul din Gaza, unde numărul morților depășește 34.500, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătății, controlați de Hamas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE