Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin ar putea vizita Donbas. Regiunile ucrainene în care se duc lupte grele

Președintele Rusiei Vladimir Putin va merge în regiunea Donbas, anunță Kremlinul. Vizita va avea loc însă la momentul potrivit, a precizat purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

Dmitri Peskov spune că Putin va vizita regiunea din estul Ucrainei, anexată în septembrie, dar parțial controlată de Kiev, fără a preciza însă data.

Cele patru teritorii ucrainene - Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, au fost anexate de către Federația Rusă în urma unor referendumuri ilegale. Teritoriile despre care Rusia susține că le-a anexat reprezintă aproximativ 18 procente din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.

Între timp, se duc lupte grele în estul Ucrainei, unde militarii ruși încearcă să cucerească orașul Bahmut. Analiștii militari spun că localitatea nu are o mare importanță strategică, iar eventuala ocupare ar fi mai degrabă o ambiție a lui Vladimir Putin. În acest timp, Ucraina strânge dovezi pentru chemarea Rusiei în fața unui tribunal internațional.

În Ucraina sunt echipe internaționale de anchetatori, care strâng probe alături de procurorii locali. Între acestea se numără și rachetele lansate de Rusia asupra civililor ucraineni. Fragmente de rachete rusești și alte muniții sunt depozitate într-un loc secret din Harkov.

„În total, sunt mai mult de o mie de rachete în acest loc, costul lor total fiind de peste 100 de milioane de dolari SUA. Există unele rachete de croazieră, cum ar fi Iskander, Kalibr, X-101, dar cele mai multe sunt ale sistemelor multiple, cum ar fi Smerch, Uragan și Grad BM-21. Acestea au fost folosite pentru a bombarda infrastructura civilă din Harkov, în special Saltivka de Nord, clădiri de apartamente, spitale, școli și alte infrastructuri civile.” a afirmat Dmitro Șubenko, purtător de cuvânt al Procuraturii din regiunea Harkov.

Toate aceste fragmente de rachete, alături de filmări și mărturii documentate, ar urma să fie folosite ulterior drept probe pentru experții criminaliști și instanțele internaționale.

„Aceste probe materiale vor fi probe adecvate la Curtea Penală Internațională. Ne așteptăm la înființarea unui tribunal, care va judeca Rusia, conducerea sa politică și militară de vârf pentru agresiunea militară și uciderea civililor în Harkov și Ucraina. Există mai multe astfel de locuri de stocare în Harkov, acesta este unul dintre cele mai mari” SINCRON Dmitro Șubenko purtător de cuvânt, procuratura din regiunea Harkov

Unele dintre rachete au încă marcajele pe ele. Prin acestea, anchetatorii identifică de unde au fost trase și pot compara datele cu alte resturi de rachete. Anchetatorii marchează locația bombardamentelor, data și ora fiecărei bucăți de muniție căzută pe teritoriul Ucrainei.

De asemenea, autoritățile ucrainene din regiunea Herson le-au cerut localnicilor de pe malul estic al râului Nipru să-și evacueze locuințele. Guvernatorul regional a anunțat că oamenii vor fi sprijiniți pentru a-și putea părăsi locuințele până luni, relatează publicația The Kiev Independent, citată de The Guardian.

În tot acest timp, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a aterizat la Minsk pentru a se întâlni cu omologul său din statul Belarus, Viktor Khrenin.

Belarus este unul dintre apropiații Rusiei, iar teritoriul acestui stat a fost folosit pentru invadarea Ucrainei la sfârșitul lunii februarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE