Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport Human Rights Watch: Forțele rusești au executat soldații ucraineni care se predau

Forțele ruse ar fi executat cel puțin 15 soldați ucraineni care încercau să se predea de la începutul lunii decembrie 2023, potrivit unui raport recent al Human Rights Watch (HRW), citat de euronews.com.

Organizația cu sediul în SUA a cerut ca presupusele execuții să fie investigate ca fiind crime de război.

”De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, forțele sale au comis multe crime de război odioase”, a declarat Belkis Wille, director asociat pentru crize și conflicte la HRW.

”Execuția sumară - sau uciderea - a soldaților ucraineni care s-au predat și au fost răniți, împușcați cu sânge rece, interzisă în mod expres de dreptul umanitar internațional, este, de asemenea, inclusă în această moștenire rușinoasă.”

HRW a analizat imaginile filmate cu drona postate pe rețelele de socializare la 2 decembrie, 27 decembrie și 25 februarie.

În videoclipuri, soldații ucraineni păreau să se fi predat, dar au fost împușcați de trupele rusești. HRW a declarat că nu a putut verifica locația unora dintre incidente.

Având în vedere că nu mai făceau parte din luptă, dreptul umanitar internațional spune că soldații nu sunt ținte și, prin urmare, nu pot fi împușcați.

Convențiile de la Geneva spun în mod specific că luptătorii care nu se mai află în luptă din motive precum predarea, rănirea sau capturarea trebuie să fie tratați în mod uman și nu mai sunt ținte legale de atac.

La 25 februarie, imaginile arată cel puțin șapte soldați ucraineni care își scot vestele antiglonț. Unul dintre ei și-a dat jos și casca. Cu toții s-au pus cu fața în jos în timp ce cinci soldați ruși își îndreptau armele spre ei. Șase dintre bărbații ucraineni nu s-au mișcat după ce au fost împușcați. Unul dintre ei a încercat să scape înainte de a fi împușcat mortal. Acest incident a avut loc în satul Ivanivske, în apropiere de regiunea Donețk.

HRW a reușit să facă diferența între soldații ruși și ucraineni prin identificarea benzii de pe brațele lor: Soldații ucraineni poartă albastru, iar rușii alb sau roșu.

ONU: Trupele rusești ar fi executat cel puțin 32 de prizonieri de război ucraineni

Organizația Națiunilor Unite a raportat în martie că prizonierii de război ucraineni aflați în captivitate în Rusia au fost torturați, inclusiv prin bătăi repetate, șocuri electrice și simulări de execuții. Unii au fost supuși chiar și la violențe sexuale, se arată în raport.

ONU a înregistrat, de asemenea, ”acuzații credibile” potrivit cărora trupele rusești ar fi executat cel puțin 32 de prizonieri de război ucraineni.

Cu un an înainte, un raport al ONU arăta cum trupele ruse și Grupul Wagner au executat 15 prizonieri de război ucraineni în primul an al invaziei la scară largă.

Biroul procurorului general al Ucrainei a anunțat, la 9 aprilie, că desfășoară 27 de anchete penale privind execuția prizonierilor de război ucraineni.

Președintele rus Vladimir Putin a negat că guvernul său ar fi comis crime de război împotriva ucrainenilor.

”În timp ce fiecare dintre aceste cazuri este oribil, poate că ceea ce este cel mai condamnabil sunt dovezile care indică, în cel puțin un caz, că forțele rusești au dat în mod explicit ordinul de a ucide soldați în loc să îi lase să se predea, aprobând astfel crime de război”, a declarat Wille.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE