Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Val de critici după ce Ciolacu a spus că Buzăul nu e în Moldova: ”Pentru jigniri la adresa locuitorilor regiunii Moldova, premierul trebuie să demisioneze!”

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei a cerut demisia lui Marcel Ciolacu, după ce premierul a afirmat: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”.

”MDM cere demisia lui Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor. Pentru jigniri la adresa locuitorilor regiunii Moldova,premierul Marcel Ciolacu trebuie să demisioneze! (...)

Este limpede că substratul afirmației este în primul rând jignitor pentru întreaga populație a regiunii Moldova, de care domnul prim-ministru găsește de cuviință să se delimiteze într-un mod disprețuitor, gest cu adevărat unic în politica românească la nivel de vârf până la acest moment. În al doilea rând, „bănățeanul de Grindeanu” nu face autostrada din Moldova din banii lui, pe persoană fizică. Autostrăzile sunt construite, în sfârșit, în Moldova la presiunea cetățenilor acestei regiuni care văd, de zeci de ani, cum investițiile îi ocolesc constant”, au precizat reprezentanții MDM, pe Facebook.

În direct la Euronews România, Dorin Dobrincu, președintele Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei, l-a acuzat pe Ciolacu de ”regiofascism” și că ia în calcul să depună o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Dorin Dobrincu a precizat că premierul Marcel Ciolacu a făcut această afirmație ”pe un ton și într-un mod inacceptabil”.

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Ciolacu: ”Ar trebui să nu facă declarații defăimătoare la adresa locuitorilor dintr-o anumite parte a României”

”A făcut această declarație că s-a simțit jignit dacă i s-ar spune că Buzăul e în Moldova. Modul în care Marcel CIolacu a făcut această declarație și contextul ne-au arătat că avem de-a face cu un om politic care pur și simplu nu înțelege gravitatea afirmațiilor sale și poziția din care o face.

Pentru toată lumea, Marcel Ciolacu este nu doar președintele PSD, ci și este și prim-ministrul României. Asta înseamnă că ar trebuie să se comporte într-un mod responsabil și ar trebui să nu facă declarații defăimătoare la adresa locuitorilor dintr-o anumite parte a României. Aici e vorba despre Moldova, dar putea fi vorba și despre altceva.

Asta nu face decât să jignească sentimentele moldovenilor, mai ales că a mai spus ceva acolo care ne pune într-o poziție de inferioritate, adică a spus că a trebuit să vină Grindeanu din Banat ca să facă autostrăzi în Moldova, ca și cum ar fi așa o formă de pomană pentru locuitorii Moldovei”, a declarat Dorin Dobrincu, la Euronews România.

Dorin Dobrincu: ”Să-i reamintim lui Ciolacu că nu face Grindeanu autostrăzi din banii proprii sau din banii PSD-ului”

”Vreau să amintesc că în urmă cu câteva săptămâni, prezent la Vaslui, pentru a-l instala pe noul șef al PSD-ului local, premierul Ciolacu, însoțit de Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a spus exact același lucru legat de autostrăzi - a trebuit să vină un bănățean ca să vă facă vouă în Moldova autostrăzi.

Să-i reamintim lui Ciolacu că nu face Grindeanu autostrăzi din banii proprii sau din banii PSD-ului, ci face autostrăzi din bani publici românești și europeni și că Moldova a fost lăsată de oameni ca domnia sa la urmă în privința investițiilor”, a mai spus Dobrincu.

”În orice țară normală din Europa și din lume, un om politic aflat într-o asemenea funcție, într-o asemenea poziție publică, ar demisiona sau ar fi demis pentru declarații care, din punctul nostru de vedere, sunt incalificabile”, a adăugat el.

Ciolacu ar putea fi reclamat la CNDC. ”Credem că este nevoie de asemenea reacții de dezaprobare”

De asemenea, Dorin Dobrincu a spus că asociația pe care o reprezintă ia în calcul să depună o sesizare la CNDC împotriva lui Marcel Ciolacu.

”Asta avem de gând. Declarația domnului Marcel Ciolacu se încadrează în ceea ce noi numim regiofascism. Se vorbește foarte mult în România ca și în ansamblul Europei despre curente extremiste, dar aceste curente extremiste nu trebuie căutate în partide parlamentare sau neparlamentare care vor o parte mai mare din felia electorală, ci se regăsesc, iată, la vârful puterii în România.

Fascismul are nevoie asemenea declarații, de asemenea împărțiri între oameni buni și oameni răi, între categorii aflate pe treapta întâi în societate sau pe treapta a doua.

Credem că este nevoie de asemenea reacții de dezaprobare, inclusiv de o acțiune juridică împotriva premierului României, pentru că mi se pare foarte, foarte grav”, a mai spus reprezentantul Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

”Ciolacu nu poate face declarații ca și cum ar fi la o bere cu colegii săi din PSD sau de la o cârciumă oarecare”

Marcel Ciolacu nu este o persoană privată. E premierul României, una dintre primele poziții în statul român. E o funcție în Execurtiv, cea mai imporntată.

Nu poate face declarații ca și cum ar fi la o bere cu colegii săi din PSD sau de la o cârciumă oarecare. Așteptăm responsabilitate și explicații în acest caz din partea lui Marcel Ciolacu”, a concluzionat Dobrincu.

Reacția lui Marcel Ciolacu: S-a interpretat o glumǎ și unii încearcă să o speculeze politic

”Înainte de orice sunt român. Îmi iubesc țara și cred în Dumnezeu. Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean. Mama era din Tecuci. Deci departe de mine sa jignesc pe cineva.

Văd ca s-a interpretat o glumǎ pe care am făcut-o în Timișoara și unii încearcă să o speculeze politic. Nu a fost nimic peiorativ. Dacă cineva s-a simțit jignit îmi cer scuze, nu asta mi-am dorit.

Respectul pentru Moldova se vede în proiectele mari de infrastructură pe care le facem aici în ultimii ani, tocmai pentru a recupera decalajale față de celelalte regiuni ale țării.

Jignirea adevărată este când propui candidați precum un hoț de tablă și un primar penal dintr-un grup infracțional organizat și te aștepți ca oamenii să îi voteze.

Ps: mereu am simțit multă căldură atunci când am fost în Moldova. Și voi reveni de fiecare dată cu același respect și prețuire”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE