Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ursul polar care doarme pe un aisberg mic, fotografia anului. Românul Daniel Dencescu, printre finaliști

O fotografie cu un urs polar care doarme pe un aisberg a fost desemnată fotografia anului și a primit premiul People's Choice. Este vorba de o distincție prestigioasă în lumea fotografiei, în ceea ce privește instantaneele surprinse în lumea sălbatică și natură.

Autoare este britanica Nima Sarikhani, iar superba imagine a fost surprinsă în arhipelagul Svalbard, din Norvegia. Acel "pat" pe care stă ursul sugerează una dintre temele principale ale ultimilor ani, topirea calotelor graciale, din cauza încălzirii globale, ceea ce duce la ridicarea nivelului Oceanului Planetar.

Imaginea unui urs polar care doarme pe un aisberg mic, aleasă fotografia anului

Câștigătoarea acestui premiu a spus că, deși schimbările climatice sunt "cea mai mare provocare cu care ne confruntăm", ea speră ca fotografia sa "să inspire speranță".

La vot au participat 75.000 de persoane, astfel că această distincție a fost una greu de obținut. În cursa pentru acest premiu au participat 25 de imagini remarcabile, care au fost selectate, din 50.000 de instantanee, de către un juriu internațional și de către Muzeul de Istorie Naturală din Londra. Muzeul organizează această competiție, considerată una dintre cele mai renumite și longevive din lume.

Printre imaginile finaliste a fost și cea surprinsă de Daniel Dencescu, un român născut în Craiova, dar care trăiește în Frankfurt. El a stat multe ore urmărind graurii din suburbiile Romei, pentru a surprinde ceva special. A reușit, în cele din urmă, să surprindă un stol de grauri care au format, în zbor, imaginea unei păsări uriașe.

Cum a surprins Nima Sarikhani imaginea emblematică a ursului polar

Nima Sarikhani, care este fotograf amator și co-fondator al unei firme de investiții cu sediul la Londra, a surprins imaginea în timp ce se afla într-o călătorie cu o agenție specializată, ORYX Photo Tours. Ea a căutat urși polari timp de trei zile, prin ceață densă, la bordul unei nave de expediții, care și-a schimbat cursul și astfel a dat peste acel urs. Nima Sarikhani a surprins tânărul mascul cu ajutorul unui aparat foto Canon EOS-1D X Mark III.

"Sunt foarte onorată că am câștigat premiul People’s Choice de anul acesta, cel mai cunoscut concurs de fotografie cu animale sălbatice. Această fotografie a stârnit emoții puternice pentru mulți dintre cei care au văzut-o. În timp ce schimbările climatice reprezintă cea mai mare provocare cu care ne confruntăm, eu sper ca această fotografie să inspire și speranță. Încă este timp să reparăm mizeria pe care am provocat-o", a spus Nima Sarikhani, potrivit Euronews.com.

"Imaginea uluitoare și emoționantă a lui Nima ne permite să vedem frumusețea și fragilitatea planetei noastre. Imaginea care provoacă emoții este o reamintire clară a legăturii integrante dintre animal și habitatul său și servește ca reprezentare vizuală a impactului negativ al încălzirii climatice și al pierderii habitatului", a spus doctorul Douglas Gurr, director al Muzeului de Istorie Naturală din Londra.

Cele cinci fotografii care au intrat în finală vor fi găzduite de Muzeul de Istorie Naturală din Londra până pe 30 iunie.

VEZI GALERIA
3 imagini

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE