Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tesla va lansa un robot umanoid funcțional. Cum a fost conceput Tesla Bot pentru a lucra în fabrici

Miliardarul Elon Musk, directorul executiv al Tesla, urmează să prezinte prototipul unui robot umanoid, cu prilejul evenimentului AI Day (Ziua inteligenței artificiale) care va avea loc vineri, 30 septembrie. Tesla Bot sau Optimus va fi primul robot umanoid, conceput pentru a efectua munci repetitive și periculoase.

Acest robot umanoid ar urma să fie folosit chiar de Tesla, în condițiile în care vrea să-l programeze pentru a putea fi folosit în fabricile companiei, scrie Digitaltrends.com.

Optimus a fost dezvăluit prima oară la Ziua inteligenței artificiale din 2021, când Elon Musk a prezentat câteva specificații tehnice și proiecții 3D. Acești roboți umanoizi vor fi programați pentru a putea fi folosiți în fabricile Tesla, fiind capabili să interacționeze atât cu oamenii, cât și cu alte echipamente tehnice.

Elon Musk a afirmat atunci că roboții umanoizi vor fi folosiți la „sarcini periculoase și plictisitoare”. În timpul prezentării, directorul executiv al Tesla a vorbit despre personalitatea acestor roboți, spunând că sunt prietenoși și ușor de dominat de către oameni. De altfel, Musk a sugerat încă din vara acestui an că Tesla va prezenta un prototip funcțional al robotului Optimus.

Perspectiva folosirii roboților pare inițial atrăgătoare, pe fondul lipsei forței de muncă. Cu toate acestea, specialiștii sunt sceptici în privința eficienței acestor dispozitive și și-au exprimat îndoiala că Tesla va face suficiente progrese în robotică, în așa fel încât Optimus să devină o alternativă la forța de muncă umană.

Într-un interviu acordat agenției Reuters, Nancy Cooke, profesor în sisteme de inginerie umană la Universitatea de stat din Arizona, a explicat de ce are rezerve față de proiectul lui Elon Musk.

„Dacă va reuși doar să facă robotul să meargă sau să danseze, acest lucru s-a mai făcut. Nu este atât de impresionant”, a afirmat ea.

De asemenea, scepticismul pare a fi justificat și în ceea ce-l privește pe Elon Musk. Chiar dacă Tesla s-a numărat printre pionierii de pe piața mașinilor electrice, miliardarul american tinde să promită prea mult, arată sursa citată. De exemplu, proiectul său Hyperloop, aflat în prezent în curs de dezvoltare la Boring Company, este în întârziere, iar unii observatori cred că tergiversările sunt intenționate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE