Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Poluarea aerului, strâns legată de afecțiuni cardiace periculoase

Folosind date din 2.025 de spitale din China, cercetătorii au descoperit că poluarea aerului crește riscul de bătăi neregulate ale inimii.

Expunerea la poluarea aerului a fost asociată cu un risc crescut de bătăi neregulate ale inimii, într-un studiu amplu realizat în 322 de orașe din China.

Două afecțiuni frecvente ale bătăilor neregulate ale inimii - cunoscute sub numele de aritmie - sunt fibrilația atrială și flutterul atrial, ambele putând evolua spre boli cardiace mai grave. Acestea afectează aproximativ 59,7 milioane de persoane din întreaga lume.

Dovezile care leagă poluarea aerului de aritmie au fost inconsecvente, dar un nou studiu publicat în CMAJ (Canadian Medical Association Journal) a constatat că există o asociere între poluarea aerului și riscul crescut de apariție a acestor afecțiuni.

Pentru a găsi această legătură, cercetătorii chinezi au evaluat expunerea orară la poluarea atmosferică și apariția bruscă a simptomelor de aritmie folosind date de la 2.025 de spitale din 322 de orașe chineze.

Poluarea aerului în China depășește cu mult liniile directoare ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind calitatea aerului, iar cercetătorii și-au efectuat analiza folosind concentrațiile de poluanți atmosferici de la stațiile de monitorizare cele mai apropiate de spitalele raportoare.

"Am constatat că expunerea acută la poluarea aerului înconjurător a fost asociată cu un risc crescut de aritmie simptomatică", a declarat Dr. Renjie Chen, de la Școala de Sănătate Publică a Universității Fudan din Shanghai.

"Riscurile au apărut în primele câteva ore după expunere și ar putea persista timp de 24 de ore".

Aproape 200.000 de persoane, incluse în studiu

Studiul a inclus 190.115 pacienți cu debut acut de aritmie simptomatică, inclusiv fibrilație atrială, flutter atrial, bătăi premature și tahicardie supraventriculară - o afecțiune cardiacă care provoacă o frecvență cardiacă anormal de rapidă.

Poluarea aerului a fost cel mai puternic legată de flutterul atrial și tahicardia supraventriculară, urmată de fibrilația atrială și bătăile premature. Dintre cei șase poluanți, dioxidul de azot (NO2) a avut cea mai puternică asociere cu toate cele patru tipuri de aritmii. Cu cât expunerea era mai mare, cu atât asocierea era mai puternică.

"Deși mecanismele exacte nu sunt încă pe deplin înțelese, asocierea dintre poluarea aerului și apariția acută a aritmiei pe care am observat-o este plauzibilă din punct de vedere biologic", au scris autorii.

"Unele dovezi au indicat faptul că poluarea aerului modifică activitățile electrofiziologice cardiace prin inducerea stresului oxidativ și a inflamației sistemice, prin afectarea mai multor canale membranare, precum și prin afectarea funcției nervoase autonome".

Autorii au menționat că asocierea a fost imediată și a subliniat necesitatea de a proteja persoanele cu risc în timpul poluării atmosferice intense.

"Studiul nostru se adaugă la dovezile privind efectele cardiovasculare adverse ale poluării atmosferice, subliniind importanța reducerii în continuare a expunerii la poluarea atmosferică și a protejării prompte a populațiilor sensibile din întreaga lume", au concluzionat aceștia.

Poluarea aerului ucide 1.200 de copii în fiecare an în Europa

Problemele grave legate de poluarea aerului sunt evidente și în Europa. Luna trecută, Agenția Europeană de Mediu (AEM) a avertizat că poluarea aerului ucide peste 1 200 de copii și adolescenți în fiecare an în Europa.

Într-un raport, aceasta a avertizat, de asemenea, că poate crește semnificativ riscul de îmbolnăvire mai târziu în viață, potrivit Euronews Next.

În ciuda îmbunătățirilor înregistrate în ultimii ani, nivelul principalilor poluanți atmosferici din multe țări europene rămâne "cu încăpățânare peste" orientările OMS, a avertizat raportul.

Persoanele mai tinere sunt deosebit de sensibile la poluarea atmosferică, deoarece organismul și sistemul lor imunitar sunt încă în curs de dezvoltare.

Raportul a estimat că poluarea aerului provoacă peste 1 200 de decese premature în fiecare an în rândul persoanelor sub 18 ani din țările membre ale SEE, care nu includ Regatul Unit sau Elveția.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE