Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mină de aur pentru investitori, câștiguri mici la buget. Impozitarea criptomonedelor a adus statului doar 2,1 mld. lei în doi ani

Statul român nu știe exact câte persoane dețin sau tranzacționează criptomonede. De altfel, Fiscul se bazează pe buna-credință a celor care declară venituri din monede virtuale.

Cât a câștigat statul din impozitarea acestor câștiguri? Cei mai mulți bani s-au încasat în 2019, 2 miliarde 270 de milioane de lei. Această sumă este mai mare decât încasările cumulate din 2021 și 2022. În acești ani vorbim de un total de puțin peste 2 miliarde 100 de milioane de lei. Pentru 2023 nu avem încă date disponibile.

Luca Dejan, avocat specializat în domeniul blockchain: "Am avut o perioadă de 2 ani și jumătate în care piața la nivel general a fost undeva jos, ceea ce noi ar fi bearmarket, motiv pentru care n-ar exista un interes concret a transforma acele monede în monedă fiduciară, pentru că am putea aprecia că ar fi fost o pierdere asupra acelor investiții. Eu cred că cel mai important ar fi să ne raportăm, să vedem pe următorii 2 ani de zile când se așteaptă acest fenomen de bull market ca piață să crească."

Totuși, un studiu realizat de Chain analysis, ne arată dimensiunea câștigurilor investitorilor români în criptomonede de anul trecut. România se numără printre ţările care au obţinut cele mai mici venituri anul trecut din cripto. Vorbim de un total de 170 de milioane de dolari. În total, investitorii din toată lumea au câştigat anul trecut 37,6 miliarde de dolari. 

Sebastian Cochinescu, antreprenor în domeniul blockchain: "Avem un istoric foarte neplăcut legat de scheme piramidale de la Caritas încoace și nu numai. Și e un apetit ridicat din ce văd eu în piață de ceva ani încoace. În zona de cripto, de a investi orbește fără a-și face temele, fără a știi despre ce este vorba. Și atunci nu se cheamă investiție. Din păcate, cuvântul NU corect folosit ar trebui să fie joc, joc de noroc sau poate chiar peiorativ, păcănele."

Înșelăciuni cu criptomonede în social media

Pe rețelele de socializare se vehiculează câștiguri fabuloase din criptomonede cu investiții minime, iar promisiunile se dovedesc a fi de cele mai multe ori goale de conținut. Unii dintre acești afaceriști pretind că ne învață cum să tranzacționăm. Omul de afaceri Cătălin Donca a fost eliberat din închisoare în decembrie anul trecut. A stat în arest pentru trei luni pentru înșelăciune și operațiuni de manipulare a pieței de capital. El crease o criptomonedă pe care a promovat-o în mediul online, spunând că moneda sa virtuală generează câștiguri de 100 de ori mai mari decât investiția, iar naivii i-ar fi dat aproximativ 700.000 de dolari, potrivit procurorilor.

Georgian Paraschiv, vlogger: "Dacă vor să targeteze persoane care au potențial de a investi mai mare, își vor prezenta de obicei lifestyle-ul pe care l-au obținut din urma așa-ziselor investiții, ca să-i atragă și pe ei, să își pună toți banii în direcția asta. De cele mai multe ori, ceea ce mi-ar plăcea să înțeleagă lumea este că acel lifestyle este ori temporar, ori dacă este permanent, este obținut din banii acestor oameni care îi ascultă."

Statul român poate confisca criptomonedele obținute în urma comiterii unor infracțiuni. În total, 35 de tipuri de criptomonede se află în portofelul virtual al statului român, așa-numitul wallet, cu o valoare estimativă între 2 și 4 milioane de euro. În ultimii patru ani, a obținut 7.000 de dolari din vânzarea monedelor virtuale confiscate de la infractori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE