Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Injecția de ketamină după naștere poate reduce cu 75% depresia postpartum

Depresia în rândul viitoarelor mame în timpul și la scurt timp după naștere apare ca o problemă urgentă de sănătate la nivel mondial.

În ceea ce privește tratamentul, profesioniștii din domeniul medical explorează în mod activ noi abordări terapeutice pentru a aborda simptomele depresive la proaspeții părinți, inclusiv utilizarea drogurilor psihedelice într-un studiu recent publicat.

Oamenii de știință din China și Statele Unite au dezvăluit o intervenție promițătoare: o singură injecție cu doză mică de esketamină administrată imediat după naștere pare să reducă semnificativ episoadele depresive majore la mamele care au avut depresie prenatală.

Noul studiu, publicat săptămâna trecută în BMJ, pune în lumină potențialul esketaminei, un derivat al ketaminei utilizat în mod obișnuit ca anestezic și în gestionarea depresiei, în ameliorarea depresiei perinatale, potrivit Euronews Health.

În cadrul studiului, oamenii de știință au analizat 361 de mame cu o vârstă medie de 32 de ani și fără antecedente medicale de depresie.

Cele despre care s-a constatat că se confruntau cu depresia prenatală (înainte de naștere) au primit o singură injecție cu doză mică de esketamină imediat după nașterea copiilor lor.

Studiul orb, controlat cu placebo, a durat aproximativ doi ani și a avut loc în cinci spitale din China.

Cercetătorii au descoperit că, în rândul participantelor cu simptome depresive prenatale, cele care au primit esketamina au avut cu aproximativ 75% mai puține șanse de a avea episoade depresive majore după 42 de zile, în comparație cu omologii lor.

"Extraordinar de sigur, eficient și ieftin”

Pe toată perioada studiului, participantele au fost supuse unor interviuri la 18-30 de ore după naștere, în ziua 7 și din nou în ziua 42.

Până la sfârșitul perioadei de 42 de zile, doar 6,7% dintre mamele care au primit esketamina s-au confruntat cu un episod depresiv major, în contrast puternic cu 25,4% dintre cele care au primit injecții placebo.

Unele au suferit efecte secundare de amețeală și vedere dublă, dar acestea au dispărut în decurs de o zi.

"O singură doză de esketamină intravenoasă este extraordinar de sigură, eficientă și ieftină pentru femeile care riscă să se agraveze depresia după naștere", a declarat pentru Euronews Health doctorul Rupert McShane, profesor asociat de psihiatrie la Universitatea Oxford, care nu a fost implicat în studiu.

Ce este mai exact depresia postnatală?

Depresia postnatală afectează una din 10 femei după naștere. Cele afectate experimentează sentimente intense de tristețe, anxietate și epuizare care încep de obicei la două-trei zile după naștere și pot dura luni de zile.

Alte simptome includ insomnie, pierderea poftei de mâncare, iritabilitate intensă și dificultăți în stabilirea legăturii cu copilul.

În cazuri rare, se poate dezvolta o tulburare extremă numită psihoză postpartum.

Tratamentul existent include terapia prin vorbire sau antidepresivele tradiționale, dar acestea pot dura săptămâni pentru a-și face efectul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE