Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primăvară cu ninsori și ploi. Vremea se va încălzi spre sfârșitul săptămânii

Mai sunt două săptămâni până la Paște, dar la munte a nins ca de Crăciun și a revenit gerul. În Carpații Meridionali, stratul de zăpadă a ajuns la câteva zeci de centimetri. Vremea extremă a venit cu probleme la pachet. Lângă Petroșani, un copac a rupt linia de înaltă tensiune, iar în Deva, un copac s-a prăbușit peste mașinile parcate.

În stațiunea montană Straja, din județul Hunedoara, stratul de zăpadă a depășit 20 de centimetri, iar temperatura a coborât la minus 4 grade Celsius. Dincolo de acest peisaj idilic, vremea extremă a făcut multe probleme. În Petroșani, două trenuri au fost oprite, după ce un copac a rupt liniile de tensiune, iar un alt copac a căzut pe trotuar, chiar lângă o școală. Și în Deva, un arbore s-a prăbușit peste două mașini parcate. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. 

Temperaturile au scăzut de la 30 de grade, la 15 grade

Sunt doar câteva imagini din acest tablou de iarnă, din mijlocul primăverii. Un val de aer rece, venit dinspre nordul continentului, a înlocuit masa de aer foarte cald. În București, temperaturile au scăzut de la 30 de grade, la 15 grade, într-o săptămână. Oamenii au ieșit din case cu geci și umbrele.

Meteorologii spun că este normal ca vremea să fie schimbătoare în luna aprilie, dar atrag atenția că acum avem prea multe schimbări bruște.

Roxana Bojariu, climatolog: ”Fluctuații, mai ales primăvara, au loc în mod normal la trecerea de la sezonul rece la sezonul cald. Avem reconfigurări ale tipurilor de circulații și atunci evident poți să ai și circulații caracteristice sezonului coexistând apoi cu circulații caracteristice sezonul lui rece, dar amplitudinea aceasta între episoadele mai calde sau mai reci, contrastul acesta este foarte mare pe fondul încălzirii globale.” 

Ninsorile vor continua la munte în zilele următoare, iar în restul țării va ploua. Vremea se va mai încălzi spre sfârșitul săptămânii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE