Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă: ”Rusia nu trebuie să câștige și trebuie să plătească în acest război pentru distrugerea Ucrainei”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că Rusia nu trebuie să câștige războiul din Ucraina, iar autoritățile de la Kiev trebuie ”să își păstreze independența, suveranitatea și integritatea teritorială”.

Aflat într-o vizită în Suedia, Nicolae Ciucă a făcut declarații în cadrul unei conferințe pe tema ”amenințărilor și oportunităților din zona Mării Negre”. Șeful Executivului a acuzat Rusia că a contribuit la alimentarea conflictelor înghețate și că a redeclanșat războiul în Europa, în vecinătatea României.

”Rusia a inventat și a contribuit la alimentarea conflictelor înghețate: după 2008, cu războiul ruso-georgian de cinci zile ca motivație pentru intervenții militare. Rusia a folosit mai multe instrumente pentru a-și exercita influența, dar și, sub radar, a recurs la agresiuni de formă hibridă, precum susținerea politică pentru a domina spațiul public în țările implicate în războiul informațional.

Adevărata miză a fost să-și păstreze influența, să se stabilizeze după destrămarea Uniunii Sovietice, așteptând un vremuri mai favorabile pentru a reclădi imperiul în așa fel încât să prevină obținerea independenței a acelor țări, blocându-le evoluția spre democrație, stabilitate și aspirațiile pentru integrarea în UE și NATO, libertate și prosperitate”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, în cadrul unei conferințe publice, găzduite la sediul Guvernului din Stockholm.

Nicolae CIucă: ”Războiul de agresiune al Rusiei din Ucraina este cel mai tragic și violent conflict din zona extinsă a Mării Negre”

”Rusia a redeclanșat războiul în Europa în vecinătatea noastră. Un război de agresiune împotriva Ucrainei a început ca un blitzkrieg transformat rapid, prin determinarea ucrainenilor curajoși să-și apere teritoriul, cetățenii și independența, într-un război de uzură, ajungându-se la un conflict de durată ori, după cum l-a definit președintele Putin, un război permanent cu Occidentul, cu democrațiile liberale, cu SUA, Europa și NATO.

Războiul de agresiune al Rusiei din Ucraina este conflictul cel mai tragic și violent din zona extinsă a Mării Negre, iar prioritate acum este ca noi să avem o capacitate de reacția la războiul rus din Ucraina

Rusia nu trebuie să câștige. Ucraina trebuie să își păstreze independența, suveranitatea și integritatea teritorială”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

Premierul României: ”Revizionismul și neoimperialismul nu ar trebui acceptate în mijlocul secolului al XXI-lea”

”Rusia trebuie să plătească în acest război pentru distrugerea Ucrainei, pentru crimele, iar noi ar trebui să ne asigurăm că războiul nu se va mai întoarce ca un instrument de rezolva ambițiile și luptele interne ale unor lideri

Revizionismul, neoimperialismul și lipsa unui respect pentru ordinea mondială nu ar trebui acceptate în mijlocul secolului al XXI-lea”, a menționat Nicolae Ciucă.

Ciucă: ”Departamentul de Stat al SUA și Congresul pregătesc elaborarea strategiei americane pentru Marea Neagră”

De asemenea, Nicolae Ciucă a reamintit că „Regiunea extinsă a Mării Negre este un concept strategic”.

”Este o regiune cu o importanță strategică pentru România. Ne bucurăm că după summitul de la Madrid și noul concept strategic, zona Mării Negre a devenit una de importanță strategică pentru NATO.

Mai mult, Departamentul de Stat al SUA și Congresul pregătesc elaborarea strategiei americane pentru Marea Neagră pe care o salutăm. Va fi un pas foarte important pentru securitatea în zona Mării Negre”, a concluzionat șeful Executivului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE